Њемачка неће дозволити порицање Холокауста на Facebookу

Танјуг
Њемачка неће дозволити порицање Холокауста на Facebookу

Њемачка неће дозволити садржај којим се Холокауст пориче на Facebookу или било којој другој друштвеној мрежи, саопштило је данас њемачко Министарство правде.

“То што Марк Закерберг жели или захтјева за америчко, међународно тржиште, није могуће у Њемачкој”, казала је данас портапролка њемачког министарства за Политико.еу коментаришући Закербергове раније изјаве.

Како је АП раније известио, оснивач Facebookа Марк Закерберг је у интервјуу објављеном у сриједу казао да упркос томе што порицање Холокауста сматра “дубоко увредљивим”, не сматра да би такав садржај требало да буде забрањен на Facebookу.

Говорећи за Подкаст Каре Свишер, Закерберг који је јеврејског порекла, казао је у интервјуу објављеном у сриједу да сматра да постоје ствари “које различити људи погрешно схватају”.

У тренутку када је додао да не сматра да ти људи “намјерно” погрешно схватају, Свишер га је прекинула рекавши да у случају оних који Холокауст поричу, то може да буде намерно погрешно схватање.

Његове ријечи су изазвале критике, а међу критичарима се нашла и вјерска организација Лига за борбу против клевете (АДЛ) која је саопштила да Facebook има “моралну и етничку обавезу” да људима не дозволи да на својим платформама шире садржај који пориче Холокауст.

Закерберг је поручио да увредљив садржај није нужно забрањен, осим уколико служи за организовање наношења штете или напада на некога.

Портпаролка немачког министарства је коментаришући те изјаве такође нагласила да нема сумње да се порицање Холокауста сматра кривичним дијелом у Њемачкој, према тачки кривичног закона те земље којим се осуђује подстицање мржње.

Због тога, казала је она, интернет платформе попут Facebookу морају да уклоне тако увредљив садржај, у складу са њемачким законом о говору мржње, било на начин да такав садржај обришу или да га блокирају.

Раније данас је, наводи се, министарка правде Њемачке Катарина Берли на Тњиттеру поручила да “не смије бити мјеста за антисемитизам”.

“Вербални и физички напади се у то сврставају, али и порицање Холокауста. То се овде санкционише и досљедно кривично гони”, поручила је она.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана