Njemačka na neodređeno vrijeme izlazi iz Šengena?

index.hr
Njemačka na neodređeno vrijeme izlazi iz Šengena?

Berlin - Novi njemački ministar unutrašnjih poslova Horst Zehofer želi da kontrole na njemačkim granicama zadrži na neodređeno vrijeme i da ih proširi i na ostale prelaze, čime bi Njemačka praktično izašla iz Šengenskog sistema, prenio je danas dnevnik " Welt am Sonntag".

"Kontrole granica prema susjedima moraju biti na snazi sve dok Evropskoj uniji ne pođe za rukom efikasnija zaštita i kontrola spoljnih granica. Međutim, ne vidim da bi to u dogledno vrijeme moglo da uspije", rekao je Zehofer iz Hrišćansko-socijalne unije (CSU) u razgovoru za dnevnik " Welt am Sonntag ".

On je ujedno najavio da bi kontrole trebalo da budu proširene i na ostale njemačke granične prelaze.

"Trenutno nisu mnogi granični prelazi u Njemačkoj trajno kontrolisani. Moramo govoriti o tome može li to tako i da ostane. Ne radi se samo o sprečavanju ilegalnih prelazaka granice nego i o ostalim zaštitnim funkcijama", rekao je Zehofer.

Trenutno je šengenski sistem na njemački zahtjev ukinut na njemačko-austrijskoj granici, a na zahtjev Danske na njemačko-danskoj granici.

Zehofer se založio i za brže protjerivanje osoba kojima je odbijen zahtev za azil. On je zatražio pojačanje osoblja u sudovima koji odlučuju o zahtjevu za azil i protjerivanjima, i obećao pomoć saveznim državama u procesu protjerivanja osoba za koje ne postoje pravni temelji za boravak u Njemačkoj.

Novi ministar unutrašnjih poslova i donedavni premijer Bavarske se takođe zauzeo za promjenu odnosa prema istočnim članicama EU koje odbijaju primanje migranata.

"Ako budemo strpljivo pregovarali, veliki dio ovih zemalja će pristati na raspodjelu izbjeglica. Neke zemlje bi na neki drugi način mogle da se angažuju u rješenju problema, recimo pojačanim angažmanom u zaštiti zajedničkih spoljnih granica", rekao je Zehofer.

Predsjednik CSU i ranije jedan od najžešćih kritičara liberalne migrantske politike Angele Merkel najavio je, nakon slabog rezultata svoje partije na posljednjim parlamentarnim izborima, borbu za glasače koji su se okrenuli protivimigrantskom AfD-u.

U Bavarskoj se na jesen održavaju izbori za lokalni parlament na kojima se CSU bori za očuvanje apsolutne većine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana