Njemačka danas bira

Njemačka danas bira 24.09.2017 12:52 | Agencije

Berlin - U Njemačkoj je jutros u 08.00 sati počelo glasanje na parlamentarnim izborima na kojima kancelarka Angela Merkel ima velike izglede da osvoji istorijski, četvrti mandat, dok bi u Bundestag po prvi put poslije više od pola vijeka mogli da uđu ultradesničari.

Prema anketama, konzervativni blok Merkelove na putu je da ostane najveća poslanička grupa, ali bi moglo da joj bude teže nego ranije da formira vladajuću koaliciju.


Istraživanja javnog mnjenja pokazuju da bi demohrišćani Merkelove mogli da dobiju od 35 do 37 odsto glasova.

Očekuje se da bi drugoplasirana partija, sa oko 22 odsto glasova, trebalo da bude Socijaldemokratska partija (SPD) Martina Šulca, "izazivača" Merkelove za mjesto kancelara, dok bi treća po snazi u Bundestagu mogla biti desničarska "Alternativa za Nemačku" (AfD), partija dobrostojećih muškaraca i evroskeptika koja je najviše političkih poena dobila na temi izbjeglica.

Njemačka je podijeljena na 299 izbornih okruga, a pravo glasa ima 61,5 miliona birača.

Među njima je oko šest miliona Nijemaca migrantskog porijekla, od kojih je 1,3 miliona turskog porijekla, kao i veliki broj Rusa, Poljaka i Rumuna sa njemačkim državljanstvom.

Na izbore je pozvano i oko tri miliona mladih, koji sada glasaju prvi put. Najveća starosna grupa birača su, međutim, oni iznad šezdeset godina i svaki treći njemački birač pripada toj kategoriji.

Njemačka ima složeni izborni sistem, kakvi postoje samo u Mongoliji i na Novom Zelandu, mješavinu proporcionalnog i većinskog, u kome svaki birač ima dva glasa - prvim bira političku ličnost, za takozvane "direktne mandate" u Bundestagu, a drugim glasom partiju.

Iako u Njemačkoj ove godine ima oko 400.000 birača manje nego 2013. godine, izbori će biti znatno skuplji i koštaće poreske obveznike najmanje 84 miliona evra, odnosno, oko 14 miliona više nego prošli put.© Glas Srpske 2012 ISSN 2303-7385 | Impresum | Marketing | Kontakt | Latinica | Ćirilica