Njemačka: Raste broj stranih boraca

Tanjug
Njemačka: Raste broj stranih boraca

Berlin - Broj njemačkih državljana koji su otputovali kako bi se pridružili ekstremističkim grupama u Siriji u Iraku porastao je na 550, a 180 se vratilo u zemlju.

Ovo je danas izjavio šef njemačke obavještajne službe Hans-Georg Masen.

"Zabrinuti smo zbog velikog broja odlazaka. Posebno u proteklih šest sedmica, taj broj je dodatno povećan", rekao je Masen za "Velt am zontag".

Prethodni broj, koji su vlasti saopštile, bio je 450, prenijele su agencije.

Oko 60 njemačkih državljana poginulo je u borbama, od čega najmanje devet u samoubilačkim bombaškim napadima, kazao je Masen.

Zvaničnici u Njemačkoj i drugim evropskim državama strahuju da bi radikalizovani ekstremisti koji se vraćaju iz Sirije i Iraka mogli da predstavljaju opasnost po bezbjednost u domovini.

Pošto je Njemačka dio koalicije koja se bori protiv Islamske države, ta zemlja je prirodno meta za ekstremiste, kao i pripadnike Al Kaide, istakao je Masen.

Prema podacima obavještajnih službi, oko 180 džihadista se vratilo u Njemačku iz Iraka i Sirije, dodao je on.

U jednoj od najvećih operacija protiv islamista u Nemačkoj do sad, vlasti su prošle sedmice uhapsile devet muškaraca osumnjičenih da su podržavali ekstremističke grupe u Siriji, i sprovele raciju na više lokacija u nekoliko saveznih država.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana