Niži dom holandskog parlamenta priznao genocid nad Jermenima

Srna
Niži dom holandskog parlamenta priznao genocid nad Jermenima

Amsterdam - Poslanici nižeg doma holandskog parlamenta većinski su izglasali da se masovna ubistva Jermena, koja su Turci iz perioda Osmanlijskog carstva, počinili prije skoro jednog vijeka, proglase genocidom, prenijeli su holandski mediji.

Uprkos rezultatima glasanja, vršilac dužnosti holandskog ministra spoljnih poslova Sigrid Kag izjavila je da Vlada Holandije neće pratiti stazu kojom ide parlament.

Ona je rekla da će kabinet nastaviti da "praktikuje uzdržanost" o ovom pitanju.

Istoričari procjenjuju da su Osmanlije ubile oko milion i po Jermena u periodu blizu Prvog svjetskog rata i to je događaj koji mnogi stručnjaci vide kao prvi genocid u 20. vijeku.

Turska se ne slaže sa takvim opisom i tvrdi da je broj žrtava preuveličan i da ubijene smatra žrtvama građanskog rata.

Kagova je poslanicima rekla da holandska Vlada kao genocid priznaje samo ukoliko takav opis podrži prijedlog rezolucije Savjeta bezbjednosti UN ili presuda međunarodnog suda i da Vlada neće kao genocid priznati ubistvo Jermena, jer ne ispunjava takve uslove.

Međutim, Kagova je napomenula da će Vlada odgovoriti na poziv administraciji da pošalje svog predstavnika na komemoraciju žrtvama, koja se obilježava u aprilu, u jermenskoj prijestonici Jerevanu, prenio je AP.

Desetine zemalja priznale su ubistva kao genocid, uključujući skoro polovinu zemalja članica EU.

SAD su prestale da ovaj događaj nazivaju genocidom, a njemački parlament je 2016. godine većinski glasao za to da se ubijanje proglasi genocidom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana