Нижи дом холандског парламента признао геноцид над Јерменима

Нижи дом холандског парламента признао геноцид над Јерменима 22.02.2018 22:39 | Срна

Амстердам - Посланици нижег дома холандског парламента већински су изгласали да се масовна убиства Јермена, која су Турци из периода Османлијског царства, починили прије скоро једног вијека, прогласе геноцидом, пренијели су холандски медији.

Упркос резултатима гласања, вршилац дужности холандског министра спољних послова Сигрид Каг изјавила је да Влада Холандије неће пратити стазу којом иде парламент.

Она је рекла да ће кабинет наставити да "практикује уздржаност" о овом питању.

Историчари процјењују да су Османлије убиле око милион и по Јермена у периоду близу Првог свјетског рата и то је догађај који многи стручњаци виде као први геноцид у 20. вијеку.

Турска се не слаже са таквим описом и тврди да је број жртава преувеличан и да убијене сматра жртвама грађанског рата.

Кагова је посланицима рекла да холандска Влада као геноцид признаје само уколико такав опис подржи приједлог резолуције Савјета безбједности УН или пресуда међународног суда и да Влада неће као геноцид признати убиство Јермена, јер не испуњава такве услове.

Међутим, Кагова је напоменула да ће Влада одговорити на позив администрацији да пошаље свог представника на комеморацију жртвама, која се обиљежава у априлу, у јерменској пријестоници Јеревану, пренио је АП.

Десетине земаља признале су убиства као геноцид, укључујући скоро половину земаља чланица ЕУ.

САД су престале да овај догађај називају геноцидом, а њемачки парламент је 2016. године већински гласао за то да се убијање прогласи геноцидом.© Глас Српске 2012 ISSN 2303-7385 | Импресум | Маркетинг | Контакт | Латиница | Ћирилица