Nikolić: Hrvatska još u okovima prošlosti

Tanjug
Nikolić: Hrvatska još u okovima prošlosti

Beograd - Predsjednik Nikolić kaže da su odnosi s Hrvatskom dobri, da treba da budu još bolji, ali da to zavisi od toga u kojoj mjeri će se Hrvatska oslobađati nacionalizma.

"U meri u kojoj se Hrvatska bude oslobađala nacionalizma, zavisiće mera odnosa prema Srbiji. Što se Srbije tiče, ova vlada nema nikakvih problema ni sa kim u Srbiji zato što otvara svoje odnose prema Hrvatskoj, jer to smatra potpuno normalnim", rekao je Nikolić u razgovoru sa urednicima nekoliko beogradskih medija.

Prema ocjeni Nikolića, Hrvatska "ima problem" u tome što rezultat na izborima "još uvek zavisi od nacionalizma", od toga kako će "udruge branitelja da reaguju na pojedine poteze".

"Hrvatska još uvek zavisi, živi u okovima svoje prošlosti, iako bi Srbija mogla više da se okuje prema Hrvatskoj, nego Hrvatska prema Srbiji. Zbog toga mi u Srbiji treba da zaboravimo na Hrvatsku uvek kada se tamo naslute izbori, kada traju kampanje", rekao je Nikolić.

Nikolić je rekao da se Srbija nije previše bunila kada je Hrvatska pristupala EU bez riješene granice sa Srbijom, jer je željela da njen "komšija što prije uđe u EU", ali je dodao da Srbija sada "očekuje revanš" od Hrvatske.

"Ja se ne kajem što mi nismo pravili prepreke Hrvatskoj u pogledu rešavanja imovinskih pitanja Srba koje je proterala i bezbednog povratka, stanarskog prava. Mislim da čovek treba da čini dobro uvek i da samo tako može dobrom da se nada", rekao je predsjednik Srbije.

Nikolić je rekao da će Hrvatska imati dobre odnose sa Srbijom ako ih želi i da će Srbija izbjegavati da odgovara na "negativne poteze koje Hrvatska čini".

"Ako želi da se svađa sa nama, neka se svađa kao sa zidom, jer ćemo mi izbegavati da odgovaramo na negativne poteze koje Hrvatska čini. Uostalom, ako ne može da obezbedi ćirilične table tamo gde žive Srbi, onda je to znak da ta vlast nikada neće moći potpuno da se otvori prema Srbiji", rekao je Nikolić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana