Нијемци туже Украјину за пад малезијског авиона

Агенције
Нијемци туже Украјину за пад малезијског авиона

Берлин - Породице Нијемаца погинулих у паду малезијског авиона МХ17 најавиле су да ће поднијети тужбе против Украјине и украјинског предсједника.

Адвокат који представља породице жртава најавио је тужбу за убиство из нехата 298 људи, односно свих путника из авиона обореног изнад источне Украјине, преноси Б92.

Заступник Елмар Гијемула истакао је да је по правилима међународног права Украјина требало да затвори свој ваздушни простор уколико није била сигурна да може да пружи потпуну безбједност.

"Свака држава је одговорна за безбједност свог ваздушног простора. Ако из било ког разлога то није у стању да учини онда треба да забрани прелете. Украјина није то урадила и она је крива за насталу штету", истакао је Гијемула, а преноси Ројтерс.

Он је навео да је Украјина одлуком да не затвори свој ваздушни простор прихватила да животе стотина људи изложи опасности и то сматра повредом људских права.

Подношење тужбе је најавио за двије недјеље пред Европским судом за људска права, а међу захтјевима је одштета од милион евра по жртви.

Малезијски авион се срушио 17. јула, а погинуло је 298 људи, а две трећине погинулих су Холанђани.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана