Није требало онако рушити Садама

Танјуг
Није требало онако рушити Садама

Далај лама оцјенио да би сутуација у Ираку била данас боља да је америчка политика рушења Садама Хусеина била мање насилничка.

Врховни поглавар тибетанског будизма је додао да је ирачка криза посљедица грешака учињених у претходним вијековима.

""Да је америчка политика у рушењу Садама Хусеина била мање насилничка, мислим да би ситуација данас била боља"", рекао је Далај лама у интервјуу за њемачки Дојче веле.

Он је нагласио да се званично повукао из политике 2011. године, али је ипак пристао да одговори на нека питања у вези са политиком, прије свега о Кини и Тибету.

""Народна Република Кина јесте и економски и војно све моћнија, али у међувремену све већи број Кинеза подржава наше основне захтјеве, јер не тражимо независност. То смо одлучили још 1974. године. Тражимо само она права која су гарантована Уставом. То мора да се поштује. То је наш захтјев и због тога нас подржава све већи број припадника кинеске интелектуалне елите"", рекао је Далај лама.

Он је посебно истакао подршку коју Тибету пружа нобеловац Лију Сјаобо, који је притворен 8. децембра 2008, а од 2009. године служи 11 годишњу казну затвора због "субверзије", као један од писаца Повеље 08, текста у коме се позива на увођење вишестраначке демократије у Кини.

Далај лама је добитник Нобелове награде за мир 1989. године за свој ненасилни отпор кинеској инвазији на Тибет.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана