Nigerija: Buhari i dalje u vođstvu

Agencije
Nigerija: Buhari i dalje u vođstvu

Abudža - Bivši vojni diktator Nigerije Muhamadu Buhari i dalje vodi prema djelimično obrađenim glasovima s predsjedničkih izbora u Nigeriji.

Ako Buhari pobjedi i dosadašnji predsjednik Džonatan se povuče, to će biti prvi put u istoriji Nigerije da opoziciona partija demokratski preuzme kontrolu nad državom.

Dosad su djelimično obrađeni rezultati glasanja u subotu, ali se članovi izborne komisije nadaju da bi kasnije u toku dana mogli objaviti ko će u narednom periodu vladati najvećom afričkom državom koja ima i najveći bruto domaći proizvod.

Prema rezultatima iz sedam od 36 saveznih država i 22 miliona obrađenih glasova, Buhari vodi za 1,5 miliona glasova. Još nisu stigli rezultati iz Džonatanovih uporišta na hrišćanskom jugu gdje se očekuje više njegovih glasova pošto je i on hrišćanin.

Prema danas objavljenim rezultatima, Buhari je pobjedio u državi Lagos, koja ima najiše glasova, pošto je ubjedljivo pobjedio u tri države na muslimanskom sjeveru gdje uživa veliku podršku.

Buhari važi za strogog penzionisanog generala, koji se, prema svojim riječima, okrenuo demokratiji. Prvi put poslije tri učešća na predsjedničkim izborima je uspio da pobjedi u državama na jugozapadu.

Pobjednik mora da uzme preko pola od ukupnog broja glasova i najmanje 25 odsto glasova u dvije trećine od 36 država.

Loš rezultat Džonatana odražava neuspjeh njegove vlade u borbi s ekstremistima Boko harama, što je razgnjevilo Nigerijce, naročito na sjeveru, koji pretežno podržavaju muslimana Buharija.

Buhari je na čelo Nigerije došao poslije vojnog puča 1983, da bi bio svrgnut 1985. u puču pod vođstvom generala Ibrahima Babangide.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana