Неуспио покушај окупације музеја

Глас Српске
Неуспио покушај окупације музеја

ВAШИНГТОН - Национални музеј ваздухопловства и свемирских истраживања у Вашингтону јуче је затворен пошто је група демонстраната, присталица покрета "Окупирајте Волстрит", покушала да уђе у зграду са транспарентима.


Вашингтоном демонстрира више група, међу којима су присталице протеста "Зауставите машину" и "Окупирајте DC" - огранак покрета "Окупирајте Волстрит", који је 17. септембра у Њујорку покренуо демонстрације против похлепе финансијског капитала, корупције политичара и друштвених неправди.

Портпарол "Смитсонијан музеја" Џон Гибсон изјавио је да је група између 100 и 200 људи покушала да уђе у музеј. Један чувар их је упозорио да не могу да уђу у зграду са транспарентима, што демонстранти нису прихватили. Други чувар је потом употријебио спреј послије чега су се демонстранти разишли. Како преносе агенције, једна жена је ухапшена.

Све масовнији покрет "Окупирајте Волстрит" помјерио је фокус америчке унутрашње политике. Више се не прича о стезању каиша и великим трошковима администрације, већ о неоправданој друштвеној неједнакости и корпорацијској одговорности за кризу. Тренутна атмосфера све више иде у корист демократама.

- Израз незадовољства америчког народа - углавном је све што је предсједник Барак Обама рекао о покрету "Окупирајте Волстрит", најновијем феномену на политичкој сцени СAД, лансираном средином септембра на улицама Њујорка.

Још се, додуше, и не може много више рећи о тој најновијој појави која се шири Aмериком, а која је била медијски готово игнорисана све до прије седам дана када је у протестној шетњи преко Бруклинског моста ухапшено око 700 људи, пише Танјуг.

Кале Ласн, вођа покрета "Окупирајте Волстрит", каже да се грађанским протестима испред Волстрита нешто покренуло. Он најављује за 29. октобар мобилизацију цијеле планете и глобални дан протеста за праведнији глобални економски систем. Он се нада да ће тада овај покрет успјети да изведе 150 милиона људи на улице, укључујући и оне у Србији, који ће рећи да желе да се уведе "један робинхудовски порез, да се одвоји један проценат вриједности сваке трансакције у солидарне сврхе".

Кале Ласн, Канађанин естонског поријекла, идејни је творац покрета "Окупирајте Волстрит", дугогодишњи активиста, писац и уредник чувеног "субверзивног" магазина "Едбастерс".

Шатори у Бриселу

Око 150 "огорчених" демонстраната, који су у Белгију дошли пјешице из Француске, Холандије и Шпаније, су упркос забрани подигли камп у парку у Бриселу, како би показали своје противљење мјерама штедње Европске уније. Демонстрантима се придружила мања група белгијских грађана. Неки од демонстраната мјесецима су ходали до Брисела, гдје ће европски лидери 17. и 18. октобра одржати самит на којем ће доминирати тема дужничке кризе у Европи. Окупљени намјеравају да одрже алтернативни скуп у парку, по угледу на сличне акције у Шпанији и Грчкој, до 15. октобра, када ће бити организовано главно окупљање.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана