Нетанијаху с Путином о обарању авиона: Сирија је крива

Срна
Нетанијаху с Путином о обарању авиона: Сирија је крива

Јерусалим - Израелски премијер Бењамин Нетанијаху разговарао је данас телефоном са руским предсједником Владимиром Путином о обарању руског војног авиона, наводећи да је кривица на Сирији.

Нетанијаху је понудио "све неопходне информације" потребне за истрагу у вези са овим случајем, саопштила је канцеларија израелског премијера, пренио је Ројтерс.

Путин је претходно изјавио да је обарање руског војног авиона сиријском ракетом посљедица "сплета трагичних околности".

Он је навео да руски авион, надомак Сирије, нису оборили израелски авиони, јавља Ројтерс.

"У поређењу са добро познатим догађајима, када је турски борбени авион оборио наш авион, ситуација је била другачија. Овога пута, изгледа да је ријеч о низу трагичних околности", рекао је руски предсједник, на конференцији за новинаре послије разговора с мађарским премијером Виктором Орбаном, преноси Тасс.

Према Путиновим ријечима, турски авион је својевремено "намјерно оборио руски авион", док у инциденту који се догодио синоћ "израелски авиони нису оборили руски".

"Подразумијева се да морамо најозбиљније изанализирати шта се догодило. Наш став о овој трагедији је садржан у саопштењу Министарства одбране, које се у потпуности слаже са мном", истакао је руски предсједник.

Уз то, он је упутио изразе саучешћа породицама чланова посаде и најавио да ће Русија појачати безбједност својих трупа на подручју Сирије.

Министарство одбране Русије саопштило је да је извиђачки авион "иљушин Ил-20" оборен сиријском земља-ваздух ракетом изнад Средоземног мора у ноћи између понедељка и уторка, јавио је АП.

Агенција је додала да спасиоци траже олупину, али да не очекују да пронађу преживјеле.

Руско министарство је навело да је авион случајно погодила једна од ракета, намијењена израелским борбеним авионима "Ф-16" који су вршили дејства над метама у покрајини Лакатија у Сирији.

У саопштењу се наводи да су израелски авиони "гурнули" руски авион на путању ракете и да Русија оптужује Израел за "намерну провокацију".

У међувремену је руски министар одбране Сергеј Шојгу изјавио да ће Русија одговорити на акције израелских ваздухопловних снага које су, како је рекао, довеле до фаталног рушења руског авиона "иљушин Ил-20" у понедељак увече на подручју Сирије.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана