Нестао танкер с милион барела нафте

Агенције
Нестао танкер с милион барела нафте

Багдад - Систем за праћење бродова (AIS) којег користи америчка Обална стража у четвртак током дана није пронашао сигнал за одређивање положаја танкера који је превозио готово милион барела нафте.

Најновији развој догађаја у игри мачке и миша између Багдада и Курда резултирао је нестанком с радара танкера ирачких Курда који је превозио нафту.

Танкер је нестао код обала Тексаса.

Неколицина других танкера који су превозили сировину из Ирана и Ирака, с искљученим системом за праћење, током дана су истоварили свој терет, пише Хaфингтон Пост.

Прије неколико дана је забиљежен случај курдског танкера којем су сателити изгубили траг на сјеверу египатског Синаја, да би се поновно појавио након два дана, потпуно празан.

А крајем јула један је танкер дио свог терета пребацио на други брод у Јужнокорејском мору.

Багдад, који каже да има ексклузивно право на извоз сирове нафте, поднио је тужбу на америчком суду не би ли повратио контролу над извозом терета те блокирао Курде, а нихову регионалну владу натјерао на предају.

Багдад је због оваквих догађаја, које нико не може зауставити, одлучио појачати свој правни и дипломатски утицај не би ли у коначници зауставио Курде од извоза сирове нафте, која је према њима пресудна за остварење њиховог наума, а то је независност.

На првом је рочишту амерички Суд одбио издати налог за одузимање терета, казавши како случај није у његовој надлежности, да се танкер налази више од 60 миља од обале. Судија је позвао Ирак да поновно брани свој случај неби ли остварили пуно власништво над теретом. Тако би ускоро Багдад могао остварити право на подношење тужбе протов свакога ко извози нафту из земље, преноси dnevnik.hr.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана