Nestali avion ostaje misterija

Nestali avion ostaje misterija 10.03.2014 12:04 | B92, BBC

Malezijski šef civilnog vazduhoplovstva kaže da je slučaj nestalog aviona MH370, sa 239 osoba, prava misterija bez presedana, prenosi BBC.

Azarudin Abdul Raman kaže da zvaničnici Malezije nisu isključili mogućnost kidnapovanja aviona, s obzirom na to da je on jednostavno nestao sa radara. On je dodao i da još uvijek nije potvrđeno da je ono što je pronađeno u Vijetnamskom moru pripadalo nestalom avionu.

Podsjetimo, avion Malezija erlajnsa MH370 nestao je s radara prije skoro tri dana na relaciji od Kuala Lumpura ka Pekingu, dok je u njemu bilo 239 ljudi. Porodicama i rođacima putnika rečeno je da se pripreme na najgore.

Azarudin Abdul Raman rekao je novinarima u Kuala Lumpuru da "nažalost" do sada nije nađeno ništa za šta se može tvrditi da je dio nestalog aviona. On je dodao da su intenzivirani napori da se pronađe avion, kao i da će potraga trajati koliko god je potrebno. "Svakog sata, svakog sekunda tragamo po svakom metru mora", rekao je Raman.

BBC javlja da u potrazi za nestalim avionom učestvuje 40 brodova 34 letjelice iz devet različitih država, koje su pritekle u pomoć.

Za sada postoje dvije teorija o tome šta se dogodilo sa avionom. Rojters je ranije objavio nezvanična saznanja da se fokus istrage o letu MH370 usmjerava ka mogućnosti da se letjelica raspala tokom leta. "Činjenica da nismo pronašli nikakve ostatke aviona upućuje na to da se letjelica možda raspala na visini od oko 10 kilometara", rekao je za Rojters izvor blizak istrazi.

Spekulisalo se i o mogućnosti terorističkog napada, s obzirom na činjenicu da je na letu bilo više osoba sa ukradenim pasošima, zbog čega se u istragu uključio i Interpol.© Glas Srpske 2012 ISSN 2303-7385 | Impresum | Marketing | Kontakt | Latinica | Ćirilica