Непал: У земљотресу погинуло 1.500 људи

Агенције
Непал: У земљотресу погинуло 1.500 људи

Катаманду: Број погинулих у разорном земљотресу јачине 7,9 степени по Рихтеру, који је погодио Непал порастао је на 1.50, саопштио је портпарол непалске полиције.

Од тог броја у долини око Катмандуа погинуло је 634 људи а најмање још 300 у самој престоници, пренио је Ројтерс.

Епицентар потреса налазио се у Непалу, али више десетина људи погинуло је и у сусједној Индији и Бангладешу.

Према до сада доступним информацијама, није страдао нико од српских грађана који се налазе у Непалу, односно главном граду Катмандуу.

Званичник Министарства полиције рекао је британској агенцији Ројтерс да је међу погинулима 181 особа из Катмандуа, а агенције извјештавају да је лавина усмртила најмање осам особа, када се сручила на дио кампа за планинаре на Монт Еверест.

Асошијетед прес је јавио да је земљотрес имао погубне посљедице и у околним земљама. У Индији је у потресу погинуло најмање 20 људи, шест у Тибету и два у Бангладешу, а да су два Кинеза живот изгубила на непалско-кинеској граници.

Институт за геолошка и метеоролошка истраживања Индије наводи да је плитак земљотрес, на само два километра дубине, погодио подручје на 81 километар од Катмандуа.

У главном непалском граду је уништена већина путева, а причињена је штета и међународном аеродрому, који ће из безбједносних разлога остати затворен до даљњег.

Министарство унутрашњих послова саопштило је да је повријеђено и 30 планинара у базном кампу на Монт Евересту, јер је земљотрес изазавао лавину.

Ројтерс преноси саопштење непалског Министарства туризма да је у лавини погинуло најмање осам особа и да би жртава могло да буде и више, и да међу њима може бити и странаца и водича - шерпаса.

Лавина се догодила код залеђеног водопада, гдје се налазио камп, у коме је боравила већина планинара, који су се затекли на планини и са којима је комуникација спорадична, саопштено је из Планинарског савеза Непала, пренијеле су агенције.

Снажан земљотрес је изазвао рушење многих зграда у Катмандуу, велики број људи је повријеђен, а над градом се надвио велики облак прашине.

Најмање 50 људи заробљено је у торњу од девет спратова, из 19. века у Катмандуу, који се срушио, а према тврдњама очевидаца ту има жртава.

Према наводима очевидаца, неколико тијела је уклоњено из торња, пошто је полиција блокирала подручје, док су друга остала да леже и на путу, преносе агенције.

Амбасадор Србије у Индији Владан Марић изјавио је да је добио информације од двије групе српских грађана у Непалу да су живи и здрави.

Марић је разговарао телефоном са Марином Стабољевић у Катамандуу и навео да је у Непалу и дио групе која се ту налази у организацији туристичке агенције “Џангл травел”.

У тој групи су још држављани Србије Милорад Мајкић, Вукас Бојковић, Слађана Ђорђевић и Јован Андријашевић. Они нису са Марином, налазе се ван Катмандуа и сви су добро и настављају даље, ка једном мјесту гдје је иначе требало да иду, рекао је Марић Радио Београду.

Он је навео да се у тој групи налази и доста хрватских држављана и да су сви живи и здарви.

Према његовим ријечима, у Катмандуу се налази и српска џављанка Драгана Којић која тамо живи и ради са супругом и сином и сви су добро.

За још шест људи настојимо да добијемо информације, казао је Марић.

Након разорног земљотреса који је погодио Непал, појавила се информација да су српски планинари на планини Хималаји и да нема контакта с њима.

Један од чланова српске планинарске експедиције на Хималајима, Драган Јововић, изјавио је за редакцију Телеграфа да су сви српски планинари у Напалу на сигурном и да нема потребе за паником.

“Сви смо добро, била је једна лавина на пар стотина метара од нас. Срећом, у том тренутку тамо није било никога. Не брините, сви смо сигурни у базном кампу на Анапурни”, рекао је Драган Јововић.

Он је навео да укупно има 28 српских алпиниста и да су сви на сигурном.

У међувремену, САД су саопштиле да ће упутити тим за реаговање на елементарне катастрофе као и почетну помоћ од милион долара.

Ова сума биће намењена за најнепосредније потребе погођених земљотресом, навели су амерички званичници, јавио је Ројтерс.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана