Nema dogovora o detaljima mirovne misije UN u Ukrajini

Srna
Nema dogovora o detaljima mirovne misije UN u Ukrajini

Berlin - Ministri spoljnih poslova Rusije, Ukrajine, Njemačke i Francuske razgovarali su u Berlinu o primjeni sporazuma o prekidu vatre na istoku Ukrajine, ali nisu postigli dogovor o detaljima mirovne misije UN, rekao je njemački šef diplomatije Heiko Mas.

Mas je izjavio da se Ukrajina i Rusija principijelno slažu u vezi sa mirovnom misijom UN, ali da se njihove ideje o realizaciji operacije i dalje “veoma razlikuju”.


“Kada je riječ o parametrima moguće misije UN na istoku Ukrajine, dogovorili smo se da zatražimo od svojih političkih direktora da nastave pregovore ne o tome da li nego kako da se misija sprovede i da se diskusije održe u narednim sedmicama”, rekao je Mas.

Ovo je bio prvi sastanak ministara spoljnih poslova četiri zemlje od februara 2017. godine, iako su sastanci zvaničnika nižeg ranga održavani redovno u prethodne četiri godine u takozvanom normandijskom formatu.

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov rekao je da je sa ukrajinskim kolegom Pavelom Klimkinom na marginama sastanka u Berlinu razgovarao o razmjeni zatvorenika i misiji UN, prenio je TASS.

On je dodao da je tema razgovora bilo i utvrđivanje misije OEBS-a u Donbasu kroz rad UN.

Sporazum o prekidu vatre na istoku Ukrajine potpisan je u Minsku u februaru 2015. godine, ali nije doveo do okončanja nasilja. Borci sa obje strane skoro svakodnevno krše primirje, zaključuje Rojters.

Francuska i Njemačka ponudile su Ukrajini i Rusiji logističku pomoć za osiguravanja minskih polja u borbenim zonama, rekao je Mas.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana