Nedovoljni podaci iz crne kutije

Agencije
Nedovoljni podaci iz crne kutije

Moskva - Ruski vazduhoplovni stručnjaci kazali su danas da su podaci sa crne kutije putničkog aviona "Boing 777" malezijske aviokompanije nedovoljni i da samo posredno mogu potvrditi verziju o raketnom napadu, piše danas moskovski "Komersant", prenoseći i anketu po kojoj velika većina od 82 odsto građana Rusije smatra da je ukrajinska vojska skrivila pad aviona iznad Donjecke oblasti.

Ruski eksperti, koji zajedno sa međunarodnim stručnjacima učestvuju u istrazi o razlozima rušenja malezijske letjelice, smatraju da potpuna slika nesreće može biti sklopljena tek kada se sakupe svi ostaci olupine aviona i vidi kakva je oštećenja zadobio.

Šef ruskog tima eksperata Oleg Storčevoj kazao je da je nedopustiva izjava predstavnika Savjeta za nacionalnu bezbjednost i odbranu Ukrajine data na osnovu dešifrovanja podataka sa "crne kutije" da se nesreća dogodila zbog "obimne eksplozivne dekompresije" uslijed mnogobrojih šrapnela eksplodirane rakete, prenijela je agencija RIA Novosti.

Jedan od članova međunarodne komisije za istragu katastrofe "Boinga 777" naveo je kao slučaj istragu o padu aviona "Tu-154" aviokompanije "Sibir" u Crno more.

Tada su eksperti utvrdili da je on oboren raketom ukrajinske protivvazdušne odbrane.

"Konačan zaključak da je avion napadnut sa zemlje raketom S-200 izveli smo tek poslije izvlačenja aviona i slaganja ostataka Tu-154 na zemlji", rekao je taj ekspert.

Malezijski avion, koji je letio iz Amsterdama u Kuala Lumpur, srušio se 17. jula na istoku Ukrajine sa 298 putnika i članova posade.

Ruski "Centar Levada" sproveo je anketu među ruskim građanima od 18. i 24. jula, po kojoj je 46 odsto anketiranih sigurno da je "Boing" oboren protivvazdušnim raketnim sistemom ukrajinske vojske, a više od trećine (36 odsto) da ga je oborio ukrajinski vojni avion, prenosi "Komersant".

Pristalice drugih verzija su u manjini, pa tek tri odsto ispitanika smatra da su avion "oborili donbaski ustanici", dva odsto ne isključuje teroristički akt a jedan odsto da su ga oborili "ruski vojnici".

Dosta anketiranih (16 odsto) nije moglo da odgovori u istraživanju. Istraživanje je sprovedeno u šest gradova - Moskvi, Sankt Peterburgu, Nižnjem Novgorodu, Rostovu na Donu, Jekaterinburgu i Novosibirsku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana