Naredne sedmice trilateralni sastanak EUm Ukrajina, Rusije?

Agencije
Naredne sedmice trilateralni sastanak EUm Ukrajina, Rusije?

Beč - Rusija je predložila da naredne sedmice bude održan sastanak sa EU i Ukrajinom za rješavanje spora u vezi sa gasom, rekao je danas ruski ministar energetike Aleksandar Novak.

"Predložili smo da sastanak bude održan naredne sedmice, uz posredovanje EU", naglasio je Novak, prenosi austrijski dnevnik "Prese".

Novak je istakao da je svakodnevno telefonom razgovara sa ukrajinskim kolegom Jurijem Prodanom, ali da rješenje spora zavisi od "drugih ljudi, ukrajinske Vlade, parlamenta i predsjednika".

Rusija je u junu obustavila izvoz gasa u Ukrajinu, zahtijevajući da nove vlasti u Kijevu unaprijed uplate za nove isporuke po višim cijenama.

Za sada gas protiče uobičajenim tokom kroz Ukrajinu ka EU, ali je Rusija upozorila da postoji veiki rizik od prekida isporuke ka Evropi zbog sve većih međunarodnih tenzija u vezi sa krizom u toj bivšoj sovjetskoj republici.

Portparol Evropske komisije izjavio je za Frans-pres da "datum i mjesto održavanja sastanka još nije određen" i da je u toku razmatranje nekoliko datuma.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana