Наредне седмице трилатерални састанак ЕУм Украјина, Русијe?

Агенције
Наредне седмице трилатерални састанак ЕУм Украјина, Русијe?

Беч - Русија је предложила да наредне седмице буде одржан састанак са ЕУ и Украјином за рјешавање спора у вези са гасом, рекао је данас руски министар енергетике Александар Новак.

"Предложили смо да састанак буде одржан наредне седмице, уз посредовање ЕУ", нагласио је Новак, преноси аустријски дневник "Пресе".

Новак је истакао да је свакодневно телефоном разговара са украјинским колегом Јуријем Проданом, али да рјешење спора зависи од "других људи, украјинске Владе, парламента и предсједника".

Русија је у јуну обуставила извоз гаса у Украјину, захтијевајући да нове власти у Кијеву унапријед уплате за нове испоруке по вишим цијенама.

За сада гас протиче уобичајеним током кроз Украјину ка ЕУ, али је Русија упозорила да постоји веики ризик од прекида испоруке ка Европи због све већих међународних тензија у вези са кризом у тој бившој совјетској републици.

Портпарол Европске комисије изјавио је за Франс-прес да "датум и мјесто одржавања састанка још није одређен" и да је у току разматрање неколико датума.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана