Нападач из Крајстчерча на мети банди: “Имамо своје људе у затвору”

N1
Нападач из Крајстчерча на мети банди: “Имамо своје људе у затвору”

Крајстчерч - Брентон Тарант, осумњичени за напад у граду Крајстчерч, могао би да постане главна мета у затвору, сматрају стручњаци.

Медији на Новом Зеланду пренијели су упозорење локалне банде која је поручила како креће лов на овог 28-годишњака.

Тарант је у петак извршио напада на муслимане у двије џамије приликом којих је убијено 50 особа. Овај терористички акт власти на Новом Зеланду су окарактерисале као једну од “најцрњих мрља у историји ове земље”.

Да је напад ужаснуо и неке од најокорјелијих криминалаца у Новом Зеланду потврдило је писање “New Zeland Herlad”, листа који је пренио упозорење припадника једне банде. Он је поручио како “и ми имамо пријатеље унутра”, јасно мислећи на затвор.

Универзитетски професор криминалистике Грег Вуболд у разговору за овај лист оцијенио је како ове пријетње треба схватити “веома озбиљно”.

“Он (Брентон Тарант) ће бити изложен екстремној опасности. У затвору ће бити људи који ће бити врло љути због његовог дјела, а посебно што пропагира надмоћ бијеле расе”, казао је професор који је и сам једно вријеме провео у затвору.

Додао је да бијелци чине мањину у затворима и да ће Тарант тешко наћи друге ”бијеле супремацисте како би се заштитио”.

Вуболд је закључио како би Тарант врло лако могао да буде убијен у затвору и због тога је потребно да буде “издвојен од других људи”.

“У овом тренутку он је сигурно највећа мета. Нема пуно људи који га симпатишу, чак ни расисте као он. Већина расиста у земљи нису попут Хитлера. Они не желе да истријебе неки народ или људе, него једноставно не воле Азијате, муслимане или људе друге расе, али не желе да их све побију”, закључио је професор.

“New Zealand Herald” подсјећа како је Тарант отпустио свог адвоката јер жели сам да се брани на суду. Наводно, осумњичени Аустралијанац је одбио да се брани на неурачунљивост.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана