Napad u Francuskoj: Ubijen sveštenik, otmičari likvidirani u crkvi

Agencije
Napad u Francuskoj: Ubijen sveštenik, otmičari likvidirani u crkvi

Pariz - Dvojica muškaraca su ubila sveštenika nožem i držala nekoliko talaca u crkvi u mjestu Sent Etjen du Ruvraj, prije nego što su ih ubili francuski specijalci.

Otmičari su prerezali grkljan svešteniku i noževima povredili neke od preostalih četvoro talaca - dvije časne sestre i dvoje vjernika.

Jedan od talaca je u kritičnom stanju, na aparatima je i trenutno je "između života i smrti", rekao je portparol policije. Nezvanično, u pitanju je jedna od časnih sestara.

Zasad nema više zvaničnih informacija o identitetu otmičara, ali je istraga prepuštena anti-terorističkoj jedinici francuskog Tužilaštva, a predsjednik Fransoa Oland je rekao da su oni "gnusan teroristički napad izveli u ime Islamske države".

Nezvanično, jedan od napadača je bio poznat i policiji i na posebnim merama praćenja zbog plana da ide na ratište u Siriji.

Jedan mušarac je uhapšen zbog navodne umiješanosti u teroristički napad u crkvi, saopštila je polcija.

On je uhapšen u blizini crkve, prenosi CNN.

Dvojica napadača su oko 9.35 časova ušli u crkvu, uzeli taoce i zabarikadirali se, nakon čega su zgradu opkolili policija, specijalni anti-teroristički timovi, vojska i vatrogasci.

Otmičari su ubijeni nakon manje od 40 minuta opsade, ne u akciji policije, kako je prvobitno javljeno, već kada su izašli krozi portu iz crkve, saopšteno je iz policije

Kako javljaju lokalni mediji, tokom policijske akcije su se čuli pucnji i detonacije, vjerovatno od šok bombi.

Predsjednik Fransoa Oland i ministar policije Bernar Kaznev su stigli u Ruvraj, na sastanak sa policijskim čelnicima i porodicama otetih ljudi. Francuski premijer Manuel Vals je naveo da je u pitanju "varvarski čin" i da će Francuska biti ujedinjena.

Francuska je u stanju povišene pripravnosti od prije dvije nedelje, kada je napadač kamionom ubio više od 80 ljudi u Nici.

Jedan od napadača nosio nanogicu

Jedan od napadača u crkvi na sjeveru Francuske bio je ranije osuđivan i imao je elektronski uređaj za praćenje, ali je mogao slobodno da se kreće u jutarnjim časovima, piše "Dejli mejl".
Radi se o 19-godišnjem mladiću koji je živio sa roditeljima u blizini crkve u mjestu Ruvraj u Normandiji. On je prošle godine otišao u Siriju u pokušaju da se pridruži "Islamskoj državi", ali je uhapšen.

On je osuđen na zatvorsku kaznu zbog terorizma nakon kratkog suđenja u Francuskoj, a pušten je 2. marta ove godine.

Mladić je dva puta pokušao da uđe u Siriju, preko Minhena i preko Švajcarske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana