Напад на Сирију - ко је на чијој страни?

Агенција
Напад на Сирију - ко је на чијој страни?

САД, Велика Британија и Француска извеле су ваздушне нападе на циљеве у Сирији. Како се наводи, гађане су локације у вези са производњом хемијског оружја.

Напад је изведен као одговор на наводно коришћење хемијског оружја у сиријском граду Думи претходне недјеље, које Русија пориче.

Јутро послије напада обиљежила су саопштења подршке, али и жестоке осуде напада које је извела коалиција на челу са САД.

Међу првима реаговала је Русија, коју западне силе осуђују због подрђке сирисјком предсједнику Башару ала Асаду.

Најприје је амбасадор Русије у САД Анатолиј Антонов рекао да су за напад на Сирију одговорне САД, Велика Британија и Француска и обећао је да то неће остати без посљедица.

Потом је руски предсједник Владимир Путин снажно осудио напад на Сирију.

Он је упозорио да садашња ескалација ситуације око Сирије има разоран утицај на цијелокупан систем међународних односа.

"Историја ће све ставити на одговарајуће мјесто, а већ је ставила послије тешке одговорности Вашингтона за крваве казнене мјере против Југославије, Ирака и Либије", рекао је Путин, саопштио је Кремљ, преноси Тасс.

САД и њихови савезници су извели војни удар на Сирију тачно у тренутку када је та земља добила шансу за мирну будућност, навела је портпаролка руског министарства спољних послова Марија Захарова на Фејсбук налогу.

"Они који стоје иза напада полажу право на морално вођство у свијету и декларишу се као јединствени и ексклузивни. Потребна је сасвим посебна јединственост да се нападне сиријска престоница у тренутку када је Сирија добила најзад шансу за мир", навела је она, преноси Тасс.

"Бијела кућа каже да се њена увјереност у хемијски напад Дамаска заснива на медијима, извијештајима о симптомима, снимцима и фотографијама као и на кредибилним информацијама. Након тог саопштења, амерички и други западни медији треба да буду свесни своје одговорности за оно што се догодило", навела је Захарова.

Кина се снажно успротивила употреби силе у међународним односима и оцијенила да било каква војна акција мимо Савијет безбједности УН представља кршење принципа и основних норми међународног права.

Министарство спољних послова Кине саопштило је да је политичко ријешење једини начин да се оконча сиријска криза и позвало на пуну, праведну и објективну истрагу о наводном нападу хемијским оружјем у Сирији.

Хуа Чуњинг, портпаролка Министарства, рекла је на конференцији за новинаре да се Кина снажно противи употреби силе у међународним односима и да било каква војна акција која заобилази Савијет безбједности УН представља кршење принципа и основних норми међународног права.

Министарство спољних послова Ирана осудило је нападе на Сирију који су протекле ноћи изведени на челу са САД, упозоривши да ће Вашингтон и његови савезници сносити одговорност за посљедице у региону и шире, јављају ирански државни медији.

"Без сумње, САД и њихови савезници, који су предузели војну акцију против Сирије упркос одсуству било каквог доказа сносиће одговорност за регионалне и трансрегионалне посљедице овог ризичног подухвата", наводи се у саопштењу, преноси Ројтерс.

Ирански предсједник Хасан Рохани упозорио је данас да ће војни удар на Сирију, који су предводиле САД, довести до деструкције на Блиском истоку, јавила је полузванична иранска новинска агенција Тасним.

"Такви напади неће имати другог резултата осим додатне деструкције...Американци желе да оправдају своје присуство у региону таквим нападима", цитира та агенција ријечи Роханија.

Врховни ирански лидер ајатолах Али Хамнеи оштро је данас осудио ваздушне ударе на Сирију и америчког предсједника Доналда Трампа, француског предсједника Емануела Макрона и британску премијерку Терезе Меј назвао "криминалцима"."Напад на Сирију је злочин", изјавио је Хамнеи на састанку са политичким и војним лидерима у Ирану, наводи се на сајту Телеграм.

Званичник у Иранској Револуционарној гарди рекао је да ће посљедице напада на Сирију, које су предводиле САД, ићи на рачун Вашингтона.

"ЕУ ће бити са својим савезницима на страни правде"

Предсједник Европског савета Доналд Туск поручио је, неколико сати након што су САД, Британија и Француска извеле ваздушне ударе на постројења сиријске владе, да ће "Европска унија бити са својим савезницима на страни правде".

"Удари САД, Француске и Британије јасно показују да сиријски режим, заједно са Русијом и Ираном, не може да настави ову људску трагедију, барем не без икакве цијене", написао је Туск на свом званичном налогу на Твитеру.

Генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг подржао је војну акцију САД, Велике Британије и Француске против сиријског режима, оцијенивши да ће она смањити способност за даље нападе хемијским оружјем на сиријски народ.

"Подржавам акције Сједињених Држава, Велике Британије и Француске против постројења и хемијског оружја сиријског режима. То ће смањити способност режима да додатно нападне сиријски народ хемијским оружјем”, изјавио је Столтенберг.

НАТО је, подсјетио је он, дослиједно осуђивао Сирију која је наставила да користи хемијско оружје и тако грубо кршити међународне норме и споразуме.

Коришћење хемијског оружја неприхватљиво је, а одговорне особе морају сносити одговорност, наводи се у изјави генералног секретара Алијансе.

Према његовим ријечима, НАТО употребу хемијског оружја сматра претњом међународном миру и безбједности и сматра да је неопходно поштовати Конвенцију хемијског оружја.

"То захтијева заједнички и дијелотворан одговор међународне заједнице", стоји у изјави Столтенберга.

Њемачка канцеларка Ангела Меркел је подржала ваздушне ударе САД, Француске и Велике Британије на Сирију као "неопходну и адекватну" акцију, како би се Сирија упозорила да не користи поново хемијско наоружање.

"Ми подржавамо чињеницу да су наши амерички, британски и француски савезници на тај начин преузели одговорност као сталне чланице Савијета безбједности УН", рекла је Меркел, преноси Ројтерс.

Она је раније ове недјеље рекла да Њемачка неће учествовати у војној акцији против Сирије.

Турска је оцијенила да су западни удари против сиријског режима "примјерен одговор" на хемијски напад који је наводно изведен прије ј дана у Думи.

"Поздрављамо ову операцију која је чин савијести целог човјечанства пред нападима у Думи за који све говори да су дијело сиријског режима", саопштило је турско Министарство спољних послова.

Турска је била унапред обавијештена о нападима САД, Британије и Француске који су протекле ноћи изведени против Сирије, изјавио је портпарол владајуће турске Партије правде и развоја (АКП) Махир Унал за телевизију ЦНН Турк.

Турски предсједник Реџеп Тајип Ердоган поздравио је ваздушне нападе САД, Британије и Француске на Сирију и поручио да је та операција порука сиријском предсједнику Башару ал Асаду да "његови масакри" неће остати без одговора.

"Данашњом заједничком операцијом САД, Британије и Француске, сиријски режим примио је поруку да његови масакри неће остати без одговора. Невин народ Сирије требало је бранити много раније", рекао је Ердоган обраћајући се присталицама своје Партије право и развој на састанку у Истанбулу, преноси Ројтерс.

Премијери Шпаније и Италије, Маријано Рахој и Паоло Дјентилони, огласили су се поводом напада на Сирију.

"Оно што се догодило у Сирији протеклих дана превазилази константно кршење прекида ватре. Одговор на та зверства је легитиман и пропорционалан", рекао је Рахој.

Његов италијански колега назвао је напад САД, Француске и Британије на Сирију "ограниченом акцијом", која је имала за циљ да погоди капацитете за производњу и ширење хемијског оружја, пренио је АП.

"То не може и не треба да буде почетак ескалације", рекао је Дјентилони.

Сједињене Америчке Државе, Велика Британија и Француска ноћас су извеле ваздушне ударе на Сирију као одговор на наводни напад хемијским оружјем у Сирији.

Израел је саопштио да је заједнички удар САД, Велике Британије и Француске на Сирију био "прикладан" одговор на наводни хемијски напад и упозорио да акције Дамаска доводе ту земљу у опасност од нових удара, укључујући и оне против руководства.

"Прошле године је предсједник (САД Доналд) Трамп јасно ставио до знања да употреба хемијског оружја прелази црвену линију. Прошле ноћи, предвођене Американцима, САД, Француска и Велика Британија су поступиле договарајуће", наведено је у саопштењу неименованог званичника у Јерусалиму, пренијели су израелски медији.

"Сирија наставља да изводи убилачке акције и да буде база за те и друге акције, укјучујући оне од стране Ирана, које доводе њену територију, снаге и руководство у опасност", додаје се у кратком саопшењу.

Напад се догодио за време јеврејског дана одмора, шабата у Израелу, када се израелски премијер Бењамин Нетањаху уздржава од давања званичних саопштења.

Званична Тирана подржала је ваздушне нападе САД, Велике Британије и Француске у Сирији прошле ноћи, због наводног корисћења хемијског оружја.

"Ми смо на страни наших савезника и подржавамо одлуку предсједника Трампа да се заштите животи људи, људска права и све радње које, не само што кажњавају варварске поступке, већ стварају сигурност и стабилност широм света”, изјавио предсједник Албаније Иљир Мета, пренијели су медији у Тирани.

Министарство спољних послова Египта саопштило је да су дубоко забринути због војне ескалације у Сирији.

МСП није конкретно споменуло ракетне нападе које су спровеле САД, Британија и Француска, наводи Ројтерс.

Египат је захтијевао темељну и транспарентну медјународну истрагу о наводном хемијском оружју на сиријској територији.

"Арапска Република Египат изражава солидарност са братским народом Сирије у свом циљу да живе у миру и стабилности", саопштило је Министарство, преноси Ројтерс.

Египат позива на мирно ријешење кризе у Сирији и наставак напора да се хуманитарна помоћ достави онима којима је она неопходна.

Канадски премијер Џастин Трудо подржао је војну интервенцију предвођену САД у Сирији.

Трудо је рекао да Канада подржава "неопходан одговор" својих пријатеља и да најснажније осуђује употребу хемијског оружја у Сирији.

Он је то рекао у Лими, главном граду Перуа, на самиту представника америчких држава.

Трудо је рекао да ће Канада учествовати, заједно са другима, у истрази употребе хемијског оружја против сиријских цивила и да "одговорни за то морају бити приведени правди".

"Земље чланице УН да покажу уздржаност"

Генерални секретар УН Антонио Гутереш саопштио је данас да помно прави извијештаје у вези са ваздушним нападима на Сирију које су протекле ноћи извеле САД, Француска и Британија, истакавши да су земље дужне да дјелују у оквиру смијерница Повеље УН и "међународног права генерално".

"Било каква употреба хемијског оружја је гнусна. Патње које употреба таквог оружја изазива су стравичне", упозорио је Гутереш, позвавши државе чланице УН да покажу уздржаност и избегну било какве поступке који би могли да доведу до ескалације ситуације, преноси АП.

Поруке из Србије

Предсједник Србије Александар Вучић рекао је да о ситуацији у Сирији "није лако рећи све једном реченицом".

Он је за РТС рекао да смо ми "бројчано мала земља у игри великих сила и не треба да се мешамо".

Говорећи о ноћас изведеном нападу на Сирију који су извеле САД, Велика Британија и Француска, Вучић је рекао да је испливало неколико ствари.

Косовски министар спољних послова Беџет Пацоли изјавио је данас да приштинске власти подржавају "савезничку интервенцију у Сирији против режима предсједника Башела ел Асада".

Пацоли каже да је напад дошао као посљедица напада хемијским оружјем у сиријском граду Дума.

"Косово снажно подржава и сагласани смо са акцијама које су предузели стратешки савезници Косова - Сједињених Америчких Држава, Уједињеног Краљевства и Француске у Сирији. Употреба хемијског оружја је неприхватљива. Надлежни би требало да буду одговорни да се овај догађај не понови ", рекао је Пацоли, пренио је портал Телеграфи.

Косовски премијер Рамуш Хардинај поручио је да Приштина подржава акцију САД, Британије и Француске на заустављању режима Башара ел Асада.

"Косово подржава интервенцију евроатлантских савезника у заустављању Асадовог режима у Сирији”, написао је Харадинај на свом Фејсбук профилу.

"Напад хемијским оружјем на недужне цивиле је неоправдан, а покушај демократских земаља да успоставе мир у овој земљи је био неопходан”, навео је Харадинај.

Кипар се дистанцирао од ваздушних напада Британије на сиријске циљеве, саопштивши да није унапред био обавијештен о акцији изведеној из британске ваздухопловне базе на том медитеранском острву, нити је био умијешан у напад.

Четири млазна авиона "торнадо" британских ваздухопловних снага из базе Акротири на Кипру испалила су протекле ноћи ракете у правцу војног објекта у близини Хомса, гдје је утврђено да Сирија чува хемикалије, саопштило је претходно британско Министарство одбране.

"Кипар ни на који начин није учествовао у овој операцији и у овој земљи постоје услове за потпуну безбједност", саопштио је портпарол кипарске владе Продромос Продрому, преноси Ројтерс.

Продрому је навео да кипарске власти прате ситуацију од самог почетка.

Према његовим ријечима, у нападу није коришћен ни ваздушни простор Кипра нити област информације о летовима - што је огроман део ваздушног простора источног Медитерана.

"Надамо се да ће убудуће бити могуће избјећи војне операције у Сирији и да ће се извори опасности у тој суседној земљи ријешавати на миран начин и путем дијалога", закључио је Продрому.

Британија је задржала двије своје базе на Кипру, својој бившој колонији, а на том острву се налази око 3.100 британских војника, напомиње Ројтерс.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана