Након руских и западни медији сумњају да је било хемијског напада у Думи?

Агенција
Након руских и западни медији сумњају да је било хемијског напада у Думи?

Дума - Телевизија РТ преноси да су, након посјете новинара Думи и разговора с локалним становништвом, и водећи медији на Западу почели да доводе у сумњу тезу о томе да се хемијски напад 7. априла уопште десио.

Међу њима су трећа по величини свјетска агенција Франс прес и "Индипендент", један од четири најутицајнија британска дневника.

У видео-извјештају на француском језику, АФП је разговарао са Маваном Џабером, студентом медицине који је био свједок посљедица наводног напада.

"Неке од жртава су патиле од астме и упале плућа. Добиле су стандардну терапију, а неке од њих су чак пуштене кући. Нису показивале никакве симптоме хемијског напада. Али, неки странци су се тамо појавили док смо били у хаосу и прскали људе водом, а неки од њих су то и снимали", рекао је Џабер.

Џаберова изјава се поклапа с оним што је британском новинару Роберту Фиску рекао лекар из Думе Асим Рахајбани.

Иако доктор Рахајбани није лично присуствовао ономе што се десило у клиници, он је рекао да "сви љекари с којима је радио знају шта се десило".

Рахајбани тврди да је жестоко гранатирање подигло облаке прашине који су испунили подруме у којима су се људи скривали.

"Почели су да пристижу људи који пате од хипоксије, губитка кисеоника. Онда је неко с врата, члан 'Бијелих шлемова', викнуо: Гас!, па је почела паника. Људи су почели да се поливају водом. Да, видео је снимљен овдје, аутентичан је, али оно што видите су људи који пате од хипоксије, а не тровања гасом", рекао је Рахајбани.

Фиск у тексту у "Индипенденту" наводи да мјештани с којима је разговарао никад нису ни повјеровали у приче о нападу гасом. Они су изразили увјерење у то да су причу о тровању гасом рашириле исламистичке групе које су у заточеништву држале хиљаде људи у Гути прије него што су је сиријске снаге ослободиле у априлу.

Осим тога, телевизијски канал у власништву њемачке компаније "РТЛ" навео је да није јасно да ли се напад уопште десио, с обзиром на то да су им мјештани с којима су разговарали рекли да нису осјетили никакав мирис хемикалија. Само им је један човјек рекао да је осјетио "чудан мирис", али да му је било добро послије чаше воде, док је само један човјек, којем је био замагљен лик, рекао да је осјетио "мирис хлора".

Локални доктор је рекао ово:

"У суботу, прије недјељу дана, лијечили смо људе који су имали дисајних проблема, али не због хлора или тровања гасом, него због другачијих симптома".

Сва ова свједочења косе се са исказима двојице људи о "гасном нападу" које су нашироко пренијели западни медији и владе. Исти ти људи су у разговору са припадницима руске армије рекли да нису ни знали да ће бити искоришћени у кампањи.

"Радили смо и нисмо ни обратили пажњу на то ко нас снима. Снимали су нас, а онда је утрчао човјек и почео да виче да је ово хемијски напад… Људи су се уплашили и почели да се прскају водом и да користе инхалаторе. Љекари су нам рекли да нема никаквог хемијског тровања", рекли су они.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана