Najveća kazna ikad, Epl plaća 13 milijardi evra

Agencije
Najveća kazna ikad, Epl plaća 13 milijardi evra

Brisel - Antikorupciono regulatorno tijelo EU naložilo je američkoj tehnološkoj kompaniji "Epl" da Irskoj plati 13 milijardi evra povratnog poreza, što je najveća izrečena kazna u istoriji.

To tijelo je utvrdilo da je posebna šema za preusmjeravanje profita preko Irske predstavljala nezakonitu državnu pomoć. Irska je, kako je saopšteno, nezakonito odobrila "Eplu" poreske olakšice u iznosu od 13 milijardi evra i sada mora da povrati od te kompanije neplaćeni porez plus kamate.

- Irska sada mora da povrati neplaćeni porez od "Epla" za period od 2003. do 2014. godine u iznosu od 13 milijardi evra plus kamate - istakli su u Antikorupcionom regulatornom tijelu EU.

Irska vlada je reagovala saopštenjem u kojem je negirala da je američkom divu koji proizvodi "ajfon" i druge elektroničke proizvode, kompjuterski softver i pruža onlajn usluge odobrila povoljan fiskalni tretman.

- Irska i dalje tvrdi da je u ovom slučaju plaćen čitav iznos poreza i da nije bilo državne pomoći. Irska ne sklapa dogovore sa poreskim obveznicima - navedeno je u saopštenju vlade u Dablinu.

Irski ministar finansija Majkl Nunan je najavio da će zatražiti dozvolu od vlade da uloži žalbu evropskim sudovima na presudu.

- Važno je da pošaljemo snažnu poruku da je Irska i dalje atraktivna i stabilna lokacija za dugoročne i značajne investicije. "Epl" posluje u Irskoj još od osamdesetih godina prošlog vijeka i zapošljava više hiljada ljudi u gradu Korku - kazao je Nunan.

Evropska komisija je počela da istražuje "Eplova" poreska davanja u Irskoj 2014. godine tako da odluka u ovom slučaju zaključuje trogodišnju istragu. Komisija je došla do zaključka da je "Epl" primao ilegalnu državnu podršku zbog koje je bio u mogućnosti da smanji plaćanje poreza, a ista podrška nije bila omogućena drugim kompanijama. Istraga se bavila načinom na koji "Epl" seli svoje intelektualno vlasništvo u zemlje sa nižim stopama poreza.

Poreska stopa za "Epl" 0,005 odsto

Evropski komesar za konkurenciju Margaret Vestager već je ranije kolegama podijelila presudu o poslovanju i poreskim obavezama "Epla" u Irskoj.

- Države članice ne mogu da odobre poreske olakšice odabranim kompanijama. To je protivno propisima EU o državnoj pomoći. Trogodišnja istraga pokazala da je Irska godinama odobravala velikodušne poreske olakšice "Eplu" tako da je korporativni porez koji je ta kompanija plaćala na svoj profit ostvaren u Evropi pao sa jedan odsto iz 2003. na samo 0,005 odsto 2014. godine - rekla je Vestager.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana