Најмоћније Путиново оружје не боли

Агенције
Најмоћније Путиново оружје не боли

Њујорк - Русија се фокусирала на информатички рат и за њу интернет представља кључно ратиште у 21. вијеку, сматрају аналитичари који говоре за "Њујорк тајмс".

Како преноси Јутарњи, Русија не нуди чињенице, већ гради наративе, а наратив у позадини сваке приче је "не вјеруј никоме".

Када је Шведска започела јавну расправу о могућем уласку у партнерство са НАТО пактом, шведски званичници су пред собом имали бујицу искривљених и лажних информација на друштвеним мрежама, које су потпуно збуниле јавност.

Говорило се о томе да ће НАТО у Шведску пребацити дио тајног нуклеарног арсенала, да би НАТО могао да из Шведске удари на Русију без одобрења домаће владе, као и да би НАТО војници због имунитета могли "силовати Швеђанке без страха од затвора".

Како пише "Њујорк тајмс", све тврдње су биле лажне, али су почеле да "искачу" по традиционалним медијима, па је министар одбране Петер Хултгвист морао да разувјерава и грађане и новинаре.

"Људи нису навикли на то и уплашили су се, питали су чему могу да вјерују, чему би требало вјеровати", каже Маринет Них Радебе, портпаролка министарства.

Извор тих тврдњи никада није откривен, али аналитичари, амерички и европски обавијештајци и стручњаци вјерују да иза њих стоји Русија, чији је фокус спречавање ширења НАТО.

Њујоршки лист пише да руски предсједник Владими Путин нема економску и војну снагу за отворен сукоб са НАТО, ЕУ и САД, али да зато улаже много новца у "оружане информације".

"Његов циљ је ослабити везу између земаља чланица, сијање немира у њиховој унутрашњо политици, и ослабљивање противника Русије", пише лист.

Како се наводи, ток таквих вијести је толики да су и НАТО и ЕУ успоставили посебна тијела за идентификовање и реакцију на дезинформације.

"Москва види свјетску политику као систем специјалних операција и искрено вјерује да је и сама мјета западних специјалних операција. Сигуран сам да постоје бројни центри, неки везани уз државу, који су укључени у измишљање оваквих прича", каже Глеб Павловски, који је успостављао руски информативни систем прије 2008. године.

За цио "информатички рат" везана је и прича око мејлова Хилари Клинтон, за који су у САД тврдили да су хаковани од стране руских хакера.

"Кремљ за ширење дезинформација користи и конвенционалне медије - Спутњик и Раша тудеј, као и тајне канале", пише Њујорк тајмс.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана