Najbliži saradnik okreće leđa Merkelovoj

Agencije
Najbliži saradnik okreće leđa Merkelovoj

Berlin - Sestrinska stranka Hrišćansko-demokratske unije (CDU) Angele Merkel, CSU, biće najveći problem njemačke kancelarke, nakon što je na proteklim izborima ostvarila najlošiji rezultat od 1949. godine.

Njemačka se u ponedjeljak probudila u drugačijem ruhu, sa 94 neonacista u Bundestagu, piše portal "Politiko" i navodi da je Merkelova pobijedila, ali sa osjetno slabijim rezultatom od onog koji je očekivala.

Njeni rivali iz SPD-a doživjeli su debakl koji ih je otjerao u opoziciju, zbog čega je kancelarka primorana na takozvanu "Jamajka koaliciju" sa liberalima i Zelenima.

"Politiko" navodi da niko ne priča o njenim najbližim saveznicima, bavarskoj CSU, koje će, ispostavlja se, biti najveći problem. Horst Zehofer, bavarski premijer i predsjednik sestrinske Hrišćansko-socijalne unije (CSU), koja je na ovim izborima doživjela istorijski poraz, s najgorim rezultatom od 1949. godine, žestoko je kritikovao Merkelovu. CSU je u Bavarskoj, gdje je samo jednom poslije Drugog svjetskog rata osvojila manje od 50 odsto glasova, ovoga puta uzela tek 38,8 procenata, što je za njih ravno katastrofi.

Zehofer za mršav rezultat krivi "otvoreno desno krilo" preko kojeg je konzervativcima glasače otela Alternativa za Njemačku (AfD), što je otvoreno rekao nakon izbora.

Upravo zato bi on, kako navodi "Politiko", mogao biti najveći problem Merkelovoj u formiranju vlade, jer se program CSU, kao manjeg i konzervativnijeg partnera, umnogome razlikuje sa agendom Zelenih i Slobodnih demokrata iz FDP-a, sa kojima bi uz CDU trebalo da formira "Jamajka koaliciju".

Zehofer nema namjeru da podnese ostavku, a toliko se trudi da svu krivicu za debakl na izborima svali na Angelu Merkel, da je zaprijetio čak i izlaskom iz koalicije sa CDU. Zehofer vodi sopstvenu politiku, a to za Angelu Merkel može da predstavlja samo jedno - problem.

On se tokom predizborne kampanje nije libio da upre prstom u Merkelovu zbog njene politike otvorenih vrata, koja je, po njegovom mišljenju, i otvorila vrata Bundestaga za AfD.

Osnovana kao stranka protivnika evra, AfD je već bio na izdisaju, a onda je uslijedila izbjeglička kriza 2015. godine.

Brzo se preorijentisala i na krilima straha i ksenofobije uzela gotovo 13 odsto glasova. Kako Bavarsku iduće godine čekaju pokrajinski izbori, Zehofer bi mogao da skrene još više udesno, u pokušaju da vrati glasače koje je izgubio zbog AfD-a, upozoravaju njemački mediji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana