Најближи сарадник окреће леђа Меркеловој

Најближи сарадник окреће леђа Меркеловој 29.09.2017 13:52 | Agencije

Берлин - Сестринска странка Хришћанско-демократске уније (ЦДУ) Ангеле Меркел, ЦСУ, биће највећи проблем њемачке канцеларке, након што је на протеклим изборима остварила најлошији резултат од 1949. године.

Њемачка се у понедјељак пробудила у другачијем руху, са 94 неонациста у Бундестагу, пише портал "Политико" и наводи да је Меркелова побиједила, али са осјетно слабијим резултатом од оног који је очекивала.

Њени ривали из СПД-а доживјели су дебакл који их је отјерао у опозицију, због чега је канцеларка приморана на такозвану "Јамајка коалицију" са либералима и Зеленима.

"Политико" наводи да нико не прича о њеним најближим савезницима, баварској ЦСУ, које ће, испоставља се, бити највећи проблем. Хорст Зехофер, баварски премијер и предсједник сестринске Хришћанско-социјалне уније (ЦСУ), која је на овим изборима доживјела историјски пораз, с најгорим резултатом од 1949. године, жестоко је критиковао Меркелову. ЦСУ је у Баварској, гдје је само једном послије Другог свјетског рата освојила мање од 50 одсто гласова, овога пута узела тек 38,8 процената, што је за њих равно катастрофи.

Зехофер за мршав резултат криви "отворено десно крило" преко којег је конзервативцима гласаче отела Алтернатива за Њемачку (АфД), што је отворено рекао након избора.

Управо зато би он, како наводи "Политико", могао бити највећи проблем Меркеловој у формирању владе, јер се програм ЦСУ, као мањег и конзервативнијег партнера, умногоме разликује са агендом Зелених и Слободних демократа из ФДП-а, са којима би уз ЦДУ требало да формира "Јамајка коалицију".

Зехофер нема намјеру да поднесе оставку, а толико се труди да сву кривицу за дебакл на изборима свали на Ангелу Меркел, да је запријетио чак и изласком из коалиције са ЦДУ. Зехофер води сопствену политику, а то за Ангелу Меркел може да представља само једно - проблем.

Он се током предизборне кампање није либио да упре прстом у Меркелову због њене политике отворених врата, која је, по његовом мишљењу, и отворила врата Бундестага за АфД.

Основана као странка противника евра, АфД је већ био на издисају, а онда је услиједила избјегличка криза 2015. године.

Брзо се преоријентисала и на крилима страха и ксенофобије узела готово 13 одсто гласова. Како Баварску идуће године чекају покрајински избори, Зехофер би могао да скрене још више удесно, у покушају да врати гласаче које је изгубио због АфД-а, упозоравају њемачки медији.© Глас Српске 2012 ISSN 2303-7385 | Импресум | Маркетинг | Контакт | Латиница | Ћирилица