Награда за онога ко достави доказе о уништавању докумената

Срна
Награда за онога ко достави доказе о уништавању докумената

Вашингтон - "Викиликс" је повећао награду и понудио 30.000 долара ономе ко достави податке о нестанку, односно уништавању докумената у администрацији одлазећег америчког предсједника Барака Обаме.

"Викиликс" је претходно нудио 20.000 долара за информацију о томе ко је уништио податке о електронској преписци бившег кандидата за америчког предсједника из редова Демократске странке Хилари Клинтон.


"Захваљујући донатору који се јавио, повећали смо награду за откривање представника Обамине администрације који је уништавао информације", наводи се у саопштењу те међународне непрофитне организације, објављеном на њеном "Твитеру".

Некадашњи државни секретар САД Хилари Клинтон имала је приватни имејл сервер у подруму своје куће који није користила само за личну кореспонденцију, него и за службене потребе као шеф америчке дипломатије.

Таква пракса није строго забрањена и омогућавала је брзу реакцију у случају дипломатске кризе.

Међутим, проблем је у томе што је Клинтонова искључиво користила приватни имејл сервер, а не онај Стејт департмента, који је безбједнији и мање рањив за нападе хакера.

Еф-Би-Ај је након истраге саопштио да је Клинтонова била "крајње немарна у баратању државним тајнама", али није подигао оптужницу.

Обамина администрација и америчке обавјештајне службе оптужују Русију и руске хакере да су се мијешали у изборе у САД, што Москва демантује.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана