На помолу пандемија мексичког грипа

Глас Српске
На помолу пандемија мексичког грипа

ЖЕНЕВA - Свјетска здравствена организација ће највјероватније подићи опасност од мексичког грипа на највиши, шести ниво и прогласити пандемију, изјавила је генерални директор СЗО Маргарет Чен у интервјуу шпанском дневнику "Паис", преноси РТС.

Свјетска здравствена организација саопштила је да је потврђено 985 случајева инфицирања вирусом H1N1 у 20 држава, као и да је потврђено да је 25 смртних случајева у Мексику изазвао мексички грип.

- Ниво шест не значи да ће доћи до краја свијета. Веома је важно то разјаснити, јер, у супротном, када прогласимо шести ниво опасности, то би могло да изазове непотребну панику - истакла је Чен.

Маргарет Чен је навела да су "вируси грипа веома непредвидљиви и варљиви, и да не треба да будемо претјерано самоувјерени".

- Не смијемо дати прилику вирусу H1N1 да се измијеша са другим вирусима и због тога проглашавамо нивое опасности - изјавила је Чен за "Паис".

Чен је упозорила да не треба да будемо превише самоувјерени због стабилизације броја обољелих од мексичког грипа, јер јужна хемисфера треба да уђе у зимски период када сезона грипа ионако јењава.

Према најновијим подацима, 590 особа је обољело у Мексику, док је 226 случајева забиљежено у СAД.

СЗО је саопштила и број обољелих у државама широм свијета: Aустрија (1), Канада (85), Хонгконг - Кина (1), Костарика (1), Колумбија (1), Данска (1), Салвадор (2), Француска (2), Њемачка (8), Ирска (1), Израел (3), Италија (1) Холандија (1), Нови Зеланд (4), Јужна Кореја (1), Шпанија (40), Швајцарска (1) и Велика Британија (15).

У међувремену је Француска објелоданила да су потврђена још два случаја обољелих, што је укупан број обољелих у тој земљи повећало на четири.

СЗО чека евиденцију о ширењу вируса изван америчког континента, прије него што подигне ниво опасности на највиши, шести степен и прогласи пандемију.

Први случај преноса заразе вирусом A H1N1 са људи на животиње, у канадској провинцији Aлберта, није разлог за панику, саопштиле су власти те земље, додајући да су заражене свиње у карантину и да треба побољшати хигијену на фармама свиња и погонима за прераду свињског меса.

Стручњаци истичу да нема препоруке о убијању свиња, било гдје у свијету, због појаве вируса A H1N1, јер добро термички обрађено свињско месо, безбједно је за конзумирање.

Из Мексика је стигла охрабрујућа вијест да је епидемија новог грипа у тој земљи прешла врхунац и да се постепено смирује.

У Мексику, епицентру новог вируса, ригорозне мјере заштите дају резултате. Утврђено је да код више од двије трећине преминулих смрт није изазвана новом врстом вируса.

Португалија

Португалија је јуче потврдила први случај новог грипа типа A, изјавила је министар здравља Aна Хорхе. Хорхеова је новинарима рекла да је пацијент био недавно у Мексику и да се добро опоравља. Она је истакла да и други путници који су у Мексику били са обољелим показују знаке грипа.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана