На помолу нови сукоб због Македоније

Tanjug
На помолу нови сукоб због Македоније

Атина - Само три дана после оставке министра спољниих послова Никоса Коцијаса на помолу су нови сукоби у грчкој влади, пише грчки дневник "Катимерини".

Та теза се појавила након упозорења грчког премијера Алексиса Ципраса да неће толерисати неслагања у вези с питањима од националног интереса и послије гласања за почетак процедуре уставних реформи у македонском Собрању.

Ципрас је честитао свом македонском колеги, Зорану Заеву, на, како је навео, постизању важног корака у заједничком успјеху, односно прихватању предлога владе о промјенама Уста, према којима се изме земље преименује у Република Сјеверна Македонија.

Потом се огласио и коалициони партнер у Ципрасовој влади, министар обране из конзервативне странке Независни Грци Панос Каменос, који је на свом твитер налогу написао:

"Ко би могао да помисли да у европском систему вриједности и демократије они који не гласају по наређењима бивају хапшени, а послушни за гласање добијају бонус у износу од два милиона евра 'прљавог новца'. Стидим се".

Овим твитом Каменос је само потврдио сумње да су неки посланици македонске опозиције примили новац да би промјенили став према владиној иницијативи о уставним амандманима, о чему се спекулише у македонским медијима.

"Катимерини" примјећује и да док је Ципрасова порука написана на енглеском језику, Каменосова је на грчком.

Будући да интернет комуникација нема језичких баријера, лист наводи да је ова порука грчког министра брзо доспјела до портпарола македонске владе Милета Бошњаковског, који је оптужио Каменоса да "шири лажне И непроверене информације".

Према наводима "Катимеринија", Ципрас би требало да схвати да су подјеле у унутрашњој политици неизбјежне и да се оне одражавају на стратешке националне интересе земље.

Наводи се, такођеда Ципрас треба да разуме и утиче на изјаве Каменоса које могу да се одразе на домаћу политичку сцену.

Његова оптужба за подмићивање македонских посланика због негативних политичких интереса тема је у којој ће се грчка јавност брзо пронаћи, а у грчким кафанама ће се, кажу, питати: "Колико ће наших посланика гласати за Преспански споразум?"

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана