На лутрији освојио пола милијарде

Приредио: Борис Ђурић
На лутрији освојио пола милијарде

Сан Дијего - Играч америчке лутрије “Мегамилиони”, који је купио лото тикет у Сан Дијегу добио је 530 милиона долара, јер је извучено његових свих шест бројева, и то 17, 19, 27, 40, 68 и мегаброј 2.

Овај добитник сада је на слатким мукама, јер ће морати да одлучи да ли да преузме џекпот од 530 милиона у 30 рата или да одмах добије 345,2 милиона долара у готовини.

Он је за само пар минута освојио око пола милијарде долара, за шта може купити 1.000 приватних острва, 384 дворца и 833 “ферарија”. Да је ријеч о великом срећнику, потврђују и подаци представника тамошње лутрије, који показују да је шанса за освајање ове награде била један напрема 302 милиона.

Власници продавнице “Соренто Дели-Март”, у којој је овај срећник купио тикет добиће милион долара од главне награде.

- То је веома, веома узбуђујуће - рекао је Роберт Горо, један од власника, који је обећао да ће дати и радницима дио те премије.

Други власник продавнице Мејзен Микаел испричао је да га је кћерка пробудила да му каже да је државна лутрија навела њихову продавницу у којој је продат невјероватни листић.

- Ово је невјероватно, право остварење сна. Дуго продајемо лутрију, али никада нам се није десило нешто овакво - казао је Микаел и додао да им је сада почело долазити више људи с надом да ће освојити идућу лутрију.

У прошлом извлачењу, вриједном 444 милиона долара, није био извучен добитник, тако да је главна награда достигла вриједност од 530 милиона, што је седма највећа награда у историји америчке лутрије.

У сљедећем извлачењу главна награда ће износити 40 милиона долара.

Највећи добитак у историји лутрије био је у октобру прошле године, када је непознати власник тикета освојио 1,5 милијарди долара. У марту 2012. три добитника подијелила су главну награду од 656 милиона долара, док су трећи највећи добитак од 648 милиона добила два побједника у Калифорнији и Џорџији и то у децембру 2013.

Иако Калифорнија није лоше мјесто за освајање лутрије, пошто се не плаћа порез на добитак, власник побједничког тикета неће моћи остати анониман, јер закони налажу да буде откривен идентитет добитника. Ипак, експерти наводе да је заштита приватности један од најважнијих начина да добитник заштити богатство од превараната, ранијих пријатеља и рођака који траже “свој дио колача”.

Добитник има на располагању годину да подигне награду и зато има довољно времена да направи прикладну стратегију. Експерти препоручују да ангажује професионални тим састављен од адвоката, рачуновође и финансијског савјетника и савјетују да се суздржи од објаве добитка, као и да одмах након његовог подизања оде неколико дана изван града у којем живе.

Опсједнути играма

Око двије трећине Американаца игра разне лутрије и наградне игре и прошле године су потрошили 72,9 милијарди на традиционалну лутрију, што је у просјеку 206 долара по особи.

- Наша опсесија лутријом, клађењем је тај осјећај јединствености, то размишљање  “можда ћу ја бити главни добитник” - рекла је Џил Шлезингер.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана