Na listi sankcija Brisela nova imena

Agencije
Na listi sankcija Brisela nova imena

Brisel - EU će na crnu listu dodati nove pojedince zbog njihovog učešća u sukobu u Ukrajini, rekao je danas francuski ministar za evropska pitanja Arlem Dezir.

"Pokazaćemo veoma snažno jedinstvo EU i preduzeti sve neophodne mjere, uključujući produženje i proširenje sankcija pojedincima, kako bismo osigurali da se ponovo krene sa pregovorima i rješavanjem krize u Ukrajini", istakao je Dezir, dodajući da će biti ojačane sankcije kojim su obuhvaćeni separatisti i oni koji ih podržavaju, uključujući one u Rusiji.

Lideri EU pozvali su na održavanje sastanka u utorak, 3. februara, a zvaničnicima su predložili da razmotre nove sankcije nakon smrtonosnih sukoba u lučkom gradu Mariupolju između ukrajinskih i profederalnih snaga.

Evropa je prve sankcije Moskvi uvela nakon prisajedinjenja Krima Rusiji u martu 2014. godine, a kaznene mjere su ojačane nakon obaranja putničkog aviona "Malezija erlajnza" iznad istoka Ukrajine u julu.

Međutim, diplomatski izvori navode da je Grčka do sada odbijala da odobri nacrt saopšenja, u koji je uvid imala agencija AFP, a kojim se preporučuje stavljanje na crnu listu novih pojedinaca, produženje postojećih sankcija i rad na novim ekonomskim mjerama.

Šef njemačke diplomatije Frank-Valter Štajnmajer izrazio je sumnju u to da će nove sankcije biti usaglašene.

"Novi stav grčke vlade neće olakšati današnju diskusiju. Iz tog razloga ne mogu predvidjeti šta će se dešavati do samog kraja", naglasio je Štajnmajer.

Novi grčki ministar spoljnih poslova Nikos Kocijas izjavio je po dolasku na razgovore u Brisel da će Atina pokušati da premosti jaz između EU i Rusije oko sukoba u Ukrajini.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana