На аукцији продају мигранте као робље

Агенције
На аукцији продају мигранте као робље

Атланта - Америчка телевизијска мрежа Си-Ен-Ен објавила је снимак настао на непознатој локацији у Либији гдје се види продаја два мушкарца мигранта. На снимку се чује како мушкарце нуде за „800, 900, 1.000, 1.100", а како је наведено, они су продати за 1.200 либијских динара (око 800 долара).

Си-Ен-Ен наводи да је „у понуди" био и један од мушкараца из Нигерије и то издвојен из групе „великих, јаких момака за рад на фарми", што је потврдио и „аукционар", који је остао иза камере.

- Треба ли некоме неко за копање? Ово је јак мушкарац, он ће копати - каже „аукционар".

Након тога купци дижу руке, почетна цијена је око 500, 550, 600 либијских динара, а обично се продају за неколико минута.

Након објављивања снимка америчка телевизијска кућа је покушала да утврди његову аутентичност и новинари тог медија су били свједоци бројних аукција.

Си-Ен-Ен наводи да сваке године десетине хиљада људи стиже до либијске границе, као и да се ради о избјеглицама које желе шансу у Европи.

Многи од њих продали су све што су имали како би финансирали пут преко Либије и прешли Медитеран, међутим, све мање бродова доспијева на море, остављајући тако очајне људе у рукама кријумчара.

- Тако кријумчари постају власници, а избјеглице робови - пише у коментару америчке медијске куће.

Снимак који је направио Си-Ен-Ен предат је властима Либије, која је обећала да ће спровести истрагу, а неки званичници те земље наводе да знају за организовано кријумчарење.

Појачане контроле

Због миграната и спречавања трговине и шверца људима, Аустрија, Њемачка и Италија договориле су се о трилатералним контролама возова на италијанској страни граничног прелаза Бренер. Циљ заједничког дјеловања је да мигранти на италијанској територији буду заустављени како би био спријечен илегални улазак у Аустрију и Њемачку. Министар унутрашњих послова Аустрије Волфганг Соботка сматра ову иницијативу важном мјером у борби против илегалне миграције.

- Договорио сам се са својим колегама о спровођењу заједничких, усаглашених контрола већ на италијанској страни Бренера - саопштио је он агенцији АПА.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана