Na Putinovoj listi 210 političara i oligarha

 Na Putinovoj listi 210 političara i oligarha 31.01.2018 16:32 | Agencija

Vašington - Administracija američkog predsjednika Donalda Trampa objavila je listu od 210 imena državljana Rusije, od kojih je 114 političara i 96 "oligarha".

Prema Vašingtonu, oni su bogatstvo stekli tokom vladavine Vladimira Putina, a na listi su, između ostalih, premijer Dmitrij Medvedev, šef diplomatije Sergej Lavrov, ali i biznismeni Roman Abramovič, Oleg Deripaska i Eugen Kasperski.

Kako navodi AP, administracija je na taj način odgovorila na zahtjev Kongresa da SAD kazne Moskvu zbog miješanja u američke izbore 2016. godine.

Neformalno nazvana "Putinova lista" je u stvari dokument na sedam strana koji je dio zakona o antiruskim sankcijama. Prvobitna zamisao Kongresa bila je da imenuje i "osramoti" one za koje se vjeruje da imaju korist od Putinove vlasti u isto vrijeme dok SAD nastoje da diplomatski i ekonomski izoluju Putinovu vladu.

Svrstavanje na listu, navodi AP, ne povlači sankcije protiv pojedinaca, iako je veći broj njih već bio obuhvaćen ranijim američkim sankcijama.

Pored ruskog premijera i šefa diplomatije, na spisku su i potpredsjednik Dmitrij Rogozin, ministri, predsjednica Savjeta Federacije Valentina Matvijenko, šefovi FSB-a i GRU-a, portparol Putina Dmitrij Peskov, direktori ključnih državnih kompanija, kao što su "Rosnjeft", "Gasprom", "Aeroflot" i Sberbanka.

Na spisku je 96 oligarha koji, kako smatraju u američkom Ministarstvu finansija, svako pojedinačno posjeduje bogatstvo vrijedno milijardu dolara i više.

Među njima su tajkuni Roman Abramovič i Mihail Prohorov, koji je na izborima 2012. godine bio protivkandidat Putinu.

"Aluminijumski magnat" Oleg Deripaska, koji je pod ruskom istragom zbog veza sa šefom Trampove kampanje Polom Manafortom, takođe je obuhvaćen listom.

Američka agencija je navela i da je Ministarstvo finansija objavilo spisak 12 minuta prije ponoći bez mnogo pompe.

Za sada nema komentara iz Kremlja ili ruske ambasade u Vašingtonu.

Putin: Neprijateljski čin

Izvještaj SAD u kojem se nalazi lista ruskih biznismena bliskih Kremlju je neprijateljski čin, ali Moskva trenutno ne planira odmazdu, izjavio je predsjednik Rusije Vladimir Putin. Lista, koja je sačinjena kao dio sankcija uvedenih u avgustu prošle godine, ne znači da će oni koji su na njoj biti pogođeni sankcijama, već se ukazuje na mogućnost sankcionisanja osoba u širem krugu bogatih Rusa.

Putin je rekao da će ova lista dodatno zakomplikovati odnose SAD i Rusije. On je dodao da Moskva želi da razvija odnose sa SAD umjesto da preduzima uzvratne mjere.

- Mi želimo dugoročne i stabilne odnose - rekao je Putin.© Glas Srpske 2012 ISSN 2303-7385 | Impresum | Marketing | Kontakt | Latinica | Ćirilica