На Малти убијена Викиликс жена

 На Малти убијена Викиликс жена 17.10.2017 08:41 | Танјуг

Лондон/Брисел - Новинарку и блогерку са Малте Дафне Каруану Галицију, чија су истраживања била фокусирана на корупцију а која је убијена у понедjељак у експлозији бомбе, портал Политико је описао као "Викиликс жену" јер је њено дjеловање изазивало реаговања слична онима до каквих доводи и рад те медијске организације.

Њени блогови су били "трн у оку" и влади и утицајним фигурама из подземља у најмањој држави чланици ЕУ, а привлачили су више читалаца него сви други листови на Малти, наводи "Гардијан".


Својим најновијим открићима, она је упрла прстом у премијера Џозефа Муската и двојицу његових најближих сарадника, доводећи у везу оф шор компаније, с којима су њих тројица повезана, са продајом малтешких пасоша и исплатом од владе Азербејџана.

Ова новинарка, која је тврдила да није припадала ниједној политичкој странци, бавила се дугачким низом тема - од прања новца уз банкарске олакшице, до веза између малтешке онлајн коцкарске индустрије и мафије.

У протекле двије године се у извјештајима претежно фокусирала на открића такозваних "панамских папира", односно 11,5 милиона докумената процурјелих из интерне базе података чеврте највеће оф шор правне фирме у свијету, "Мосак Фонсека".

Раније ове године, у време када је Малта председавала ЕУ, њена открића су изазвала велику забринутост у Бриселу, наводи лондонски лист.

Каруана Галиција (53) погинула је недалеко од своје куће, када је активирана бомба постављена испод њених кола, пренио је АФП.

Њемачки члан Европског парламента Свен Гиголд изјавио је данас да је прерано рећи шта је узрок експлозије, али је изразио очекивање да ће истрага бити темељна, истакавши да "такви инциденти подсјећају на Путинову Русију, а не на ЕУ, и да се такво насиље према медијима и повреде слободе говора не смију толерисати".

Локални медији јавили су да је она недавно поднијела пријаву полицији о претњама које је добијала.

Мускат је осудио њено убиство и назвао га "варварским чином", а безбједносним службама је наредио да уложе максимум како би ухватили одговорне за убиство.

"Оно што се данас догодило неприхватљиво је на више нивоа. Данас је црн дан за нашу демократију и слободу говора", рекао је Мускат новинарима, додавши да се неће смирити док се правда не задовољи.

У свом посљедњем блогу, објављеном сат времена прије убиства, Каруана Галиција је поновила наводе да је Мускатов шеф кабинета био лопов, који је искористио свој утицај да се обогати, и написала да су "лопови свугдје, а ситуација је очајна".

Убијена новинарка оставила је иза себе супруга и три сина.

Ниједна група нити појединац за сада нису преузели одговорност за напад на њу.

"Гардијан" наводи да је на Малти протеклих година било више убистава аутомобилом-бомбом и да, иако починиоци нису идентификовани, вјерује се да је насиље повезано са споровима између криминалних гангова, а да се ниједно од тих убистава не сматра политички мотивисаним.
 © Глас Српске 2012 ISSN 2303-7385 | Импресум | Маркетинг | Контакт | Латиница | Ћирилица