NATO vježba: 50.000 vojnika, milioni obroka, tone veša

Tanjug
NATO vježba: 50.000 vojnika, milioni obroka, tone veša

U najvećoj vežbi NATO od vremena Hladnog rata "Spoj trozupca" u Norveškoj, biće angažovano 50.000 vojnika, 10.000 tenkova, stotine brodova i aviona.

Pripremni dio vježbe počinje sredinom naredne nedjelje.

Vježba će predstavljati i veliki logistički izazov po državu domaćina koja mora da obezbjedi i 1,8 miliona obroka i 4,6 miliona boca vode, kao i da se pobrine za 660 tona prljavog veša.

Pored toga, Norveška za potrebe vježbe mora da stavi na raspolaganje velika područja poljoprivrednog zemljišta u toj zemlji.

Hrvatski "Večernji list" navodi da će ova vježba "testirati planove NATO razvijene nakon ruske aneksije Krima 2014. godine, koja je zaoštrila odnose između zapadnih saveznica i Moskve", pošto će na njoj biti "uvježbavan odgovor na eventualni napad na Alijansu".

Podsjeća se da je generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg na sastanku ministara odbrane Alijanse ranije ovog mjeseca poručio da je ova vježba "u srazmjeri" sa postojećem zahtijevnijem bezbjednosnom okruženju u kojem se NATO nalazi, ali da Alijansa ipak naglašava da vježba nije usmjerena ni protiv jedne zemlje i da predstavlja odgovor na zamišljeni scenario.

"To su, kao što Rusija dobro zna, odbrambene vježbe. Stavljati ih u bilo kakvu vrstu ofanzivnog ili destabilizirajućeg konteksta bila bi pogrešna interpretacija", rekao je američki ministar odbrane Džejms Matis.

Navodi se i da je načelnik Generalštaba norveške vojske Rune Jakobsen poručio da "Rusi ne treba da se plaše" pošto je "centralno područje održavanja vježbe udaljeno više od hiljadu kilometara od ruske granice".

Osim vojnih kontingenata iz svih 29 članica NATO, kao i zemalja partnera Švedske i Finske, NATO je najavio učešće oko 10.000 tenkova, 150 aviona i 60 brodova, među kojima bi trebalo da bude i američki nosač aviona "Hari S. Truman".

Očekuje se da će niske temperature u sjevernoj Norveškoj predstavljati dodatni izazov.

Navodi se da je norveški dnevni list "Aftenposten" objavio da je holandska vojska načinila začuđujuću grešku u planovima pred vježbu, pošto je navodno zaboravila na vremenske uslove u Norveškoj i nije kupila zimsku odjeću za oko hiljadu vojnika. Prema informacijama tog dnevnika holandski vojnici dobiće zbog toga po 1.000 evra svaki da sami kupe dodatnu toplu odjeću u Norveškoj.

Vježbe će takođe testirati sposobnost premještanja opreme širom Evrope, što bi bilo potrebno u slučaju odgovora na stvarnu pretnju.

Navodi se da je Velika Britanija tako, na primjer, odlučila da dopremi većinu opreme i vozila u Norvešku kopnenim putem preko Francuske.

"Dio pobjede biće i to da se svi pojave prvog dana. Ne očekujemo da bude savršeno. Zato i održavamo vježbe", rekao je admiral Džejms Fogo, komandant Združene komande savezničkih snaga u Napulju.

Navodi se da sjever i jug NATO snaga pripreme na terenu počinje 25. oktobra, a sama vježba će biti održana od 31. oktobra do 7. novembra. Saveznici će biti podeljeni u dve grupe - "južne snage" sa brigadama iz Njemačke, Italije i Britanije i "sjeverne snage" koje uključujuju norveške, kanadske, švedske i američke vojnike.

U prvom dijelu vježbe sjeverne snage će napasti južne, a zatim obratno. Navodi se da NATO želi da istakne sopstvenu transparentnost i pozvao je sve članice Organizacije za evropsku bezbjednost i saradnju (OEBS), među kojima i Rusiju, da pošalju posmatrače.

Norveška novinska agencija NTB objavila je da je, na osnovu iskustva sa pređašnjih vježbi, norveška vojska uspostavila direktnu telefonsku liniju putem koje će poljoprivrednici i drugi mogu moći da prijave štetu nanetu poljoprivrednom zemljištu, šumama ili životinjama.

Navodi se da su pilići, na primjer osjetljivi na buku koje proizvode avioni kada nisko lete. Norveška vojska rasporedila je veterinare i druge stručnjake da skeniraju vozila koja dolaze na vježbe kako bi obezbjedili da ne donesu sa sobom invazivne vrste putem sjemena ili zemlje na gumama. Vozači u Norveškoj i susjednoj Švedskoj upozoreni su na moguće povremene zastoje zbog vojnih konvoja koji će se sporo kretati.

Podsjeća se da je u avgustu Rusija održala sopstvenu veliku vježbu "Istok" (Vostok) na istoku zemlje. Moskva je objavila da je u njima učestvovalo 300.000 vojnika, a zapadni diplomate smatrale su da je brojka veoma preuveličana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana