NATO se vraća zaštiti od Istoka

Tanjug
NATO se vraća zaštiti od Istoka

Moskva - NATO je ukrajinsku krizu iskoristio za zaokret ka Istoku, izjavio je stalni predstavnik Rusije pri NATO Aleksandar Gruško.

Prema njegovim rječima, širenje prisustva NATO u istočnoj Evropi "znači samo jedno: NATO pokušava da se vrati svojoj prvobitnoj namjeni - zaštiti od pretnje sa Istoka".

"Ukrajinsku krizu NATO je iskoristio za taj okret", rekao je Gruško za TV "Rusija 24" a prenosi TASS.

NATO je, kako je naglasio, ušao u složenu etapu unutrašnjeg razvoja - faktički se povukao iz Avganistana i sada u misiji u toj zemlji u odnosu na ranijih oko 140.000 pripadnika međunarodnog kontingenta ima do 11.000.

Pored toga, rekao je Gruško, u Zapadnoj Evropi "osjeća se umor od operacija NATO", koje "ništa nisu pružile sa tačke gledišta evropske bezbjednosti".

"Već mnogo prije ukrajinskih događaja bilo je jasno da će Alijansa tražiti svoju novu namjenu. U tom smislu ukrajinsku krizu iskoristili su u potpunosti kako bi rasporedili Alijansu ka Istoku i bavili se sopstvenim vojnim pripremama protiv zamišljenje pretnje iz pravca Rusije", rekao je on.

Gruško je dodao da "sve što danas sprovodi Alijansa, predstavlja predmet detaljne analize i sa vojnog i sa političkog stanovišta".

"Neću sada da govorim o vojnoj strani tog pitanja, jer planovi nisu završeni. Još nisu donijete odluke o tome kakva će biti konfiguracija NATO na teritoriji uz Rusiju", rekao je Gruško, dodajući da je "očigledno jedno - da sve te akcije pogoršavaju regionalnu i evropsku bezbjednost" i stvaraju rizik po rusku bezbjednost.

"Naravno, preduzećemo sve neophodne mjere - vojnotehničke i političke, kako bi neutralisali te eventualne pretnje", istakao je stalni predstavnik Rusije pri NATO.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana