NATO odbija zahtjev Turske o Siriji

Tanjug
NATO odbija zahtjev Turske o Siriji

Izmir - NATO ne razmatra uspostavljanje zone zabrane letenja u sjevernoj Siriji, što Turska traži da bi se ublažili pritisci na njenim jugoistočnim granicama.

 

Iako Turska nije uputila formalni zahtjev NATO za pomoć u uspostavljanju zone zabrane letenja, Ankara je u više navrata rekla da zemlje koje su voljne to da učine treba da uspostave bezbjedne zone u Siriji, što bi omogućilo da se dio od 1,6 miliona sirijskih izbjeglica vrati kućama.

"Zona zabrane letenja je poduhvat koji zahtjeva velike resurse", rekao je general-potpukovnik Džon Nikolson.

On je kazao da nedavni primer Libije najbolje pokazuje koliko posla NATO treba da obavi da bi mogao da izvede vazdušne operacije.

"Ali to nije nešto što mi trenutno razmatramo u ovom kontekstu", dodao je on za Rojters.

Planovi Ankare o uspotavljanju takozvanih "bezbjednih zona" sa vazdušnom odbranom kao ključnom komponentom, do sada su nailazili na hladan prijem saveznika.

Vojni stručnjaci ističu da bi za to bio neophodan ili pristanak sirijske vlade ili stavljanje u upotrebu sirijskih naprednih sistema vazdušne odbrane, a takav potez bi mogao uvući zapadne sile još dublje u trogodišnji rat u Siriji i razgneviti saveznike sirijskog predsjdnika Bašara Asada Rusiju i Iran.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana