НАТО не зна гдје је нестала руска бешумна подморница

novosti.rs
НАТО не зна гдје је нестала руска бешумна подморница

Након инцидента у Керчком мореузу из Севастопоља је испловила руска подморница пројекта 877 „Палтус”. Нестанак најбешумније подморнице јако је забринуо западне експерте.

Како наводи бивши морнар Ерик Морено, подморница је могла да отплови у Керчки мореуз и можда се већ налази тамо, пише руски портал „Утро”.

На свом налогу на Твитеру експерт је објавио снимак „Црне рупе”, како називају подморницу на Западу, која може да крене у поход из Севастопоља. 

Морено сматра да „Палтус” може да почне игру „жмурке” са бродовима НАТО-а у Црном мору, као што је то било за вријеме Хладног рата.

Раније се америчка војска обратила Стејт департменту са молбом да саопшти Турској њене планове да пошаље војни брод у Црно море. Према Мореновом мишљењу, он може да постане лак плијен за руске подморнице, јер Црно море има само један улаз и један излаз.

„Руска подморница се можда налази на излазу из Босфора ради контроле мореуза. Русија можда има цијелу вучју јазбину која је спремна да направи проблем америчким бродовима”, закључио је он.

Дизел-електрична подморница пројекта 877 „Палтус” има задатак да се непримјетно прикраде броду или подморници противника, да изведе напад и затим да тихо нестане.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана