NATO: Postoje i drugi načini djelovanja

Srna
NATO: Postoje i drugi načini djelovanja

Brisel - Ambasadori zemalja NATO pozvali su danas Ankaru da pokaže "hladnokrvnost" poslije vanrednog sastanka u Briselu nakon što je Turska oborila ruski borbeni avion u Siriji, rekle su diplomate.

Diplomate prisutne na tom sastanku rekle su Rojtersu da dok niko od 28 članica NATO nije branio postupke Rusije, ali su mnogi izrazili zabrinutost da Turska nije ispratila ruski borbeni avion iz svog vazdušnog prostora.


"Postoje i drugi načini djelovanja kada se radi o ovakvim incidentima", rekao je jedan neimenovani diplomata.

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg rekao je da Alijansa solidarna sa Turskom i da podržava njen teritorijalni integritet.

Turski predsjednik Tajip Erdogan branio je danas pravo Turske da štiti svoje granice nakon obaranja ruskog aviona, što je incident koji je "Turska pokušala da izbjegne".

"Uprkos 10 upozorenja za pet minuta, jer se avion približavao našoj granici, on je i dalje kršio naš vazdušni prostor. Avion je oboren intervencijom naših aviona F-16", rekao je Erdogan u Ankari.

U međuvremenu, rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je da suspenduje sve vojne kontakte sa Turskom, prenio je Interfaks.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana