Мушкарац поријеклом из БиХ примао швајцарску инвалиднину, па снимљен на грађевини у Хрватској

nezavisne.com
Мушкарац поријеклом из БиХ примао швајцарску инвалиднину, па снимљен на грађевини у Хрватској

Неименовани мушкарац поријеклом из БиХ, који је више од 20 година живио у Базелу, дигао је швајцарске истражне органе на ноге јер је двије деценије неосновано примао инвалидску пензију.

Наиме, овај мушкарац, који је радио као столар, је прије двадесет и једну годину доживио несрећу на послу која га је учинила 50-постотним инвалидом, да би 2000. године дошао на ревизију са тврдњом да му се стање погошало и да је стопостотни инвалид.

Његове тврдње нико није оспоравао, јер је очигледно добро глумио да није способан сам да се обуче, да хода дуже од 15 минута, па чак ни да одржава личну хигијену.

Међутим, 2010. године швајцарска Пореска управа је посумњала да човјек поријеклом из БиХ вара државу, јер је открила да на његов рачун лијежу хонорари. Након тога Социјална служба је покренула истрагу и ангажовала истражиоце који су успјели да га сниме док обавља разне активности, међу којима су фудбал, вртларство, па чак и рад на грађевини у Хрватској.

Прикупљене фотографије Социјална служба намјерава да употријеби у процесу против држављанина БиХ за којег се сумња да је незтаконито примио око пола милиона марака, односно 300.000 франака инвалидске пензије, преноси "tekebasel.com".

Ипак, његов адвокат оспорава ове наводе, истичући да су докази прикупљени незаконито.

Овај случај направио је поприлично много проблема у Швајцарској, јер је ссада покренуто питање да ли је законито шпијунирати грађане без обзира на разлог, а ствар је доспјела и на Европски суд за људкса права, који је 2016. године пресудио да ова држава нема одговарајући закон који дефинише овакве ситуације, а да се у њима заштите људска права.

У међувремену такав закон је усвојен и оправдано је надгледање особа за које се сумња да "варају државу", али оно што је спорно у случају поменутог држављанина БиХ јесте чињеница да се догодио прије доношења Закона.

Пресуда би требало да буде донесена у наредних неколико дана, па ће се тада знати да ли ће се овај корисник инвалидксе пензије извући.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана