Mujanović: Slijedi Agrokora slom u cijeloj regiji

Srna
Mujanović: Slijedi Agrokora slom u cijeloj regiji

Zagreb - Slom "Agrokora" može dovesti do haosa u Hrvatskoj, ali i u cijeloj regiji - upozorava profesor politikologije Jasmin Mujanović. Hrvatska se nalazi na rubu najveće privredne i ekonomske krize od nezavisnosti - smatra Mujanović.

On upozorava da su se strukturni, ekonomski i politički problemi strahovito pogoršali u Hrvatskoj, posebno od pristupanja EU.


Glavni problem jeste pad maloprodajnoga diva "Agrokora", jednog od najvećih poslodavaca na zapadnom Balkanu - ocjenjuje Mujanović za portal "Balkan Insajd".

Na papiru, "Agrokor" je privatno dioničarsko društvo na čelu sa osnivačem Ivicom Todorićem.

Međitim, ta kompanija je neodvojiva od vladajuće Hrvatske demokratske zajednice /HDZ/, stranke koja je od prvih parlamentarnih izbora 1990. godine na izborima izgubila samo dva puta.

"Agrokor" su finansirale sve hrvatske vlade u obliku velikih zajmova, ugovora sa državom, otpisivanja dugova i slično.

Čim se "Agrokor" našao pod stvarnim političkim pritiskom, počeo je da propada. Jedna je od mogućih političkih posljedica jeste da ga preuzme ruska "Sberbank", koja je više puta davala zajmove preduzeću - navodi Mujanović.

On upozorava da bi od haosa nastalog padom "Agrokora" najviše mogla da profitira desnica.

Biće osnažen rast krajnje desnice, pa će se HDZ htjeti udružiti sa njom da bi zadržao položaj. Narušeni odnosi sa Srbijom i dalje bi se pogoršavali zbog sklonosti HDZ-a da se konstantno vraća na period nakon Drugog svjetskog rata - navodi Mujanović.

Prema njegovoj ocjeni, slično bi se dogodilo i s HDZ-om u BiH, koji već sad dosta naginje desno. Tako bi se destabilizovala i BiH, a, povezano s tim, Zagreb i Beograd, što bi bilo popraćeno velikim gubicima poslova.

Vrijeme je da se Brisel suoči sa predstojećim haosom u Hrvatskoj i mogućim nevoljama koje će zbog toga nastati u regiji - zaključuje politikolog Jasmin Mujanović.
 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana