Мујановић: Слиједи Агрокора слом у цијелој регији

Срна
Мујановић: Слиједи Агрокора слом у цијелој регији

Загреб - Слом "Агрокора" може довести до хаоса у Хрватској, али и у цијелој регији - упозорава професор политикологије Јасмин Мујановић. Хрватска се налази на рубу највеће привредне и економске кризе од независности - сматра Мујановић.

Он упозорава да су се структурни, економски и политички проблеми страховито погоршали у Хрватској, посебно од приступања ЕУ.


Главни проблем јесте пад малопродајнога дива "Агрокора", једног од највећих послодаваца на западном Балкану - оцјењује Мујановић за портал "Балкан Инсајд".

На папиру, "Агрокор" је приватно дионичарско друштво на челу са оснивачем Ивицом Тодорићем.

Међитим, та компанија је неодвојива од владајуће Хрватске демократске заједнице /ХДЗ/, странке која је од првих парламентарних избора 1990. године на изборима изгубила само два пута.

"Агрокор" су финансирале све хрватске владе у облику великих зајмова, уговора са државом, отписивања дугова и слично.

Чим се "Агрокор" нашао под стварним политичким притиском, почео је да пропада. Једна је од могућих политичких посљедица јесте да га преузме руска "Сбербанк", која је више пута давала зајмове предузећу - наводи Мујановић.

Он упозорава да би од хаоса насталог падом "Агрокора" највише могла да профитира десница.

Биће оснажен раст крајње деснице, па ће се ХДЗ хтјети удружити са њом да би задржао положај. Нарушени односи са Србијом и даље би се погоршавали због склоности ХДЗ-а да се константно враћа на период након Другог свјетског рата - наводи Мујановић.

Према његовој оцјени, слично би се догодило и с ХДЗ-ом у БиХ, који већ сад доста нагиње десно. Тако би се дестабилизовала и БиХ, а, повезано с тим, Загреб и Београд, што би било попраћено великим губицима послова.

Вријеме је да се Брисел суочи са предстојећим хаосом у Хрватској и могућим невољама које ће због тога настати у регији - закључује политиколог Јасмин Мујановић.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана