Moskva kao spas

Agencije
Moskva kao spas

Izraelci i Turci, Egipćani i Jordanci – svi žure u Kremlj u nadi da će i Vladimir Putin riješiti sve probleme, piše Blumberg.

Sada je u redu saudijski kralj Salman, koji će posjetiti Moskvu ove nedjelje. Na dnevnom redu biće fond od milijardu dolara koju planiraju dvije države da oforme.

Salman će biti prvi suveren te monarhije koji će posjetiti Rusiju u gotovo sto godina od kako su dvije zemlje uspostavile odnose.

Očekuje se da će Moskva i Rijad najaviti novu investicionu platformu i projekte u oblasti proizvodnje.

A zajednički rusko-saudijski fond biće fond za ulaganja u sektor energetike.

Dalje, trgovina između Rusije i Izraela porasla je u ovoj godini za 25 odsto.

Povećanje trgovine zabilježeno je u vrijeme bliske saradnje između Izraela i Rusije na bezbjednosnim pitanjima povezanim s građanskim ratom u Siriji, gdje je ruska vojska angažovana na strani sirijskog predsjednika Bašara Asada.

Trgovina Rusije s Evropskom unijom i SAD takođe je smanjena jer su uvedene sankcije Zapada zbog Ukrajine 2014. U tom periodu ruski odnos s Izraelom koji je ostao neutralan i u odnosu na sirijski rat i Ukrajinu su se značajno poboljšali i izraelski premijer Benjamin Netanjahu je putovao u Moskvu najmanje pet puta za godinu dana.

Takođe, vodeći ruski proizvođač gasa Gasprom može da poveća sredstva za finansiranje projekta izgradnje gasovoda Turski tok za 863 miliona dolara u 2017.

Odnosi Turkske i Rusije se popravljaju od sukoba povodom obaranja ruskog Suhoja, a turski tok je trenutno jedan od prioritetnih projekata dvije zemlje.

Do nedavno, Vašington je bio destinacija za takve lidere.

„Mijenja se realnost i moć na terenu", kaže Denis Ros, koji je bio glavni pregovarač i savjetnika Džordža Buša.

„Putin je uspio da napravi od Rusije glavnog igrača na Bliskom istoku. Zato vidjete konstantan rast broja postilaca sa Bliskog istoka u Moskvu".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana