Москва као спас

Агенције
Москва као спас

Израелци и Турци, Египћани и Јорданци – сви журе у Кремљ у нади да ће и Владимир Путин ријешити све проблеме, пише Блумберг.

Сада је у реду саудијски краљ Салман, који ће посјетити Москву ове недјеље. На дневном реду биће фонд од милијарду долара коју планирају двије државе да оформе.

Салман ће бити први суверен те монархије који ће посјетити Русију у готово сто година од како су двије земље успоставиле односе.

Очекује се да ће Москва и Ријад најавити нову инвестициону платформу и пројекте у области производње.

А заједнички руско-саудијски фонд биће фонд за улагања у сектор енергетике.

Даље, трговина између Русије и Израела порасла је у овој години за 25 одсто.

Повећање трговине забиљежено је у вријеме блиске сарадње између Израела и Русије на безбједносним питањима повезаним с грађанским ратом у Сирији, гдје је руска војска ангажована на страни сиријског предсједника Башара Асада.

Трговина Русије с Европском унијом и САД такође је смањена јер су уведене санкције Запада због Украјине 2014. У том периоду руски однос с Израелом који је остао неутралан и у односу на сиријски рат и Украјину су се значајно побољшали и израелски премијер Бењамин Нетањаху је путовао у Москву најмање пет пута за годину дана.

Такође, водећи руски произвођач гаса Гаспром може да повећа средства за финансирање пројекта изградње гасовода Турски ток за 863 милиона долара у 2017.

Односи Туркске и Русије се поправљају од сукоба поводом обарања руског Сухоја, а турски ток је тренутно један од приоритетних пројеката двије земље.

До недавно, Вашингтон је био дестинација за такве лидере.

„Мијења се реалност и моћ на терену", каже Денис Рос, који је био главни преговарач и савјетника Џорџа Буша.

„Путин је успио да направи од Русије главног играча на Блиском истоку. Зато видјете константан раст броја постилаца са Блиског истока у Москву".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана