Москва изнијела нове податке о обарању руског “иљушина”: Израел неоспорно крив

Агенције
Москва изнијела нове податке о обарању руског “иљушина”: Израел неоспорно крив

Москва - Министарство одбране Русије је изнијело нове податке који показују из секунде у секунду положај израелског авиона и ракете комплекса С-200. Закључак - израелски Ф-16 се заиста сакрио иза руског “иљушина”.

“Обратили смо пажњу на појединачне коментаре у којима се покушава изврнути слика ове трагедије. Штавише, пажљиво смо проучили изјаве представника израелске војске у којима се говори да се у тренутку трагедије Ф-16 налазио у ваздушном простору Израела и није се крио иза руског Ил-20”, рекао је на брифингу званични представник Министарства одбране Игор Конашенков.   

Нови подаци су добијени са радара С-400 из ваздушне базе “Хмејмим”. Они доказују да се израелски авион заиста сакрио иза Ил-20 од сиријске ракете.   

Ракета која се приближавала израелском авиону је изненада промијенила правац лета и кренула на Ил-20.  

“На екрану се јасно види правац лета ракете С-200 која је лансирана са сиријског комплекса ПВО, положај руског и сиријског авиона. Притом, прилично јасно се види како је ракета усмерена на израелски авион”, навео је Конашенков.   

Један од израелских авиона се у тренутку трагедије налазио на висини од 9 до 10 километара, на истом азимуту са руским Ил-20.

Министарство одбране је изнијело податке да се Ф-16 за вријеме трагедије налазио у подручју пада авиона и да није одлетио, како је саопштила израелска страна. Он је само промијенио правац лета.

“Нови подаци доказују да је кривица за трагедију Ил-20 у Сирији у потпуности на израелској авијацији”, навели су они.  

Све мирнодопске изјаве израелске војске о наводној неумјешаности израелске стране у трагедију Ил-20 у Сирији су лажне.  

“Све бојажљиве изјаве представника израелског војног ресора о наводној неумјешаности израелске стране у трагедију погибије 15 руских војника су лажне”, рекао је Конашенков.

Министар одбране Русије Сергеј Шојгу је 24. септембра најавио мјере за повеćање безбједности руских војника у Сирији као одговор на обарање Ил-20, за шта Русија сматра одговорним Израел.

Према његовим ријечима, у складу са наредбом предсједника, Москва ćе опремити командне пунктове сиријске противваздушне одбране аутоматизованим системима за контролу, које имају само Оружане снаге Русије, а такође ćе извршити електронско потискивање сателитске навигације, авионских радара и система везе ратног ваздухопловства који нападају објекте на сиријској територији, а што је најважније, у наредне две недјеље ćе Сирији предати систем С-300. Министар је истакао да је Русија 2013. године на захтев Израела обуставила испоруке С-300 у Сирију, али сада се ситуација промијенила, и то не кривицом Русије.  

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана