Moskva: SAD pritiskaju i Hrvatsku

Tanjug
Moskva: SAD pritiskaju i Hrvatsku

Moskva - Ministarstvo inostranih poslova Rusije nazvalo "besramnim pritiskom" posjetu američkog senatora države Konektikat Krisa Merfija Hrvatskoj.

Mnistarstvo je objavilo da je Merfi pokušao da odvrati hrvatske vlasti od saradnje s Rusijom.

Tas je prenio saopštenje ministarstva prema čijim informacijama je američki senator, tokom nedavne posjete Hrvatskoj, tražio od hrvatskih vlasti obećanje da će isključiti bilo kakvu varijantu prodaje paketa akcija vodeće hrvatske naftnogasne kompanije INA potencijalnim ruskim investitorima, u slučaju da mađarski partner odustane od nastavka saradnje.

On je, takođe, pokušao da ubijedi hrvatske sagovornike da pristanu na kupovinu američkih helikoptera kojima bi zamjenili MI-8 ruske proizvodnje, kojima su sada opremljene hrvatske oružane snage, navodi ministarsto spoljnih poslova Rusije.

"U uslovima zapadnih sankcija protiv Rusije Vašington u posljednje vrijeme povećava pritisak na zemlje jugoistočne Evrope, među kojima i na Hrvatsku, kako bi maksimalno ograničio našu saradnju s zemljama tog regiona u energetskoj i vojno-tehničkoj oblasti", naglasili su u ministarstvu.

"Smatramo da su takvi besramni pritisci neprihvatiljivi i u suprotnosti opšteprihvaćenim normama međunarodne saradnje", prenosi Tas.

"Uz očigledne političke implikacije takvih akcija, tu je jasno uočljiva i nelojalna konkurencija - nastojanje da se iskoristi kriza u odnosima s Rusijom za učvršćenje pozicije američkog biznisa i proširenje po svaku cijenu njegove zone uticaja u jugoistočnoj Evropi", navedeno je u ruskom ministarstvu spoljnih poslova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana