Москва: САД притискају и Хрватску

Танjуг
Москва: САД притискају и Хрватску

Москва - Министарство иностраних послова Русије назвало "бесрамним притиском" посјету америчког сенатора државе Конектикат Криса Мерфија Хрватској.

Мнистарство је објавило да је Мерфи покушао да одврати хрватске власти од сарадње с Русијом.

Тас је пренио саопштење министарства према чијим информацијама је амерички сенатор, током недавне посјете Хрватској, тражио од хрватских власти обећање да ће искључити било какву варијанту продаје пакета акција водеће хрватске нафтногасне компаније ИНА потенцијалним руским инвеститорима, у случају да мађарски партнер одустане од наставка сарадње.

Он је, такође, покушао да убиједи хрватске саговорнике да пристану на куповину америчких хеликоптера којима би замјенили МИ-8 руске производње, којима су сада опремљене хрватске оружане снаге, наводи министарсто спољних послова Русије.

"У условима западних санкција против Русије Вашингтон у посљедње вријеме повећава притисак на земље југоисточне Европе, међу којима и на Хрватску, како би максимално ограничио нашу сарадњу с земљама тог региона у енергетској и војно-техничкој области", нагласили су у министарству.

"Сматрамо да су такви бесрамни притисци неприхватиљиви и у супротности општеприхваћеним нормама међународне сарадње", преноси Тас.

"Уз очигледне политичке импликације таквих акција, ту је јасно уочљива и нелојална конкуренција - настојање да се искористи криза у односима с Русијом за учвршћење позиције америчког бизниса и проширење по сваку цијену његове зоне утицаја у југоисточној Европи", наведено је у руском министарству спољних послова.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана