Moskva: Nijedan ruski Buk nije prešao rusko-ukrajinsku granicu

Sputnjik
Moskva: Nijedan ruski Buk nije prešao rusko-ukrajinsku granicu

Rusija je predstavila iscrpne dokaze koji ukazuju na to da su ukrajinski protivvazdušni raketni kompleksi 'Buk' umiješani u obaranje malezijskog 'boinga', saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

"Ministarstvo odbrane Rusije je i prvih sati nakon tragedije ali i kasnije zvanično negiralo insinuacije ukrajinske strane o navodnoj umiješanosti ruske vojske u katastrofu na nebu iznad Ukrajine i predavalo dokaze holandskoj istražnoj grupi. Nijedan ruski protivvazdušni raketni kompleks nikad nije prešao rusko-ukrajinsku granicu", saopštila je ruska vojska.

U saopštenju se dodaje da ruska vojska nije otkrila da se bilo kakav vazdušni objekat približavao 'boingu' sa istočne strane uz pomoć radara koji se nalazi u Rostovskoj oblasti.

Ranije je načelnik Odeljenja za istragu Nacionalne policije Holandije Vilbert Paulisen izjavio da je međunarodna istražna grupa koja istražuje okolnosti rušenja aviona 'boing' na istoku Ukrajine otkrila da je raketni sistem 'Buk', koji je navodno oborio malezijski avion, pripadao 53. raketnoj brigadi Oružanih snaga Rusije.

Malezijski avion 'boing 777' srušio se u istočnoj Ukrajini u julu 2014. godine tokom leta za Kuala Lumpur iz Amsterdama. U nesreći je poginulo svih 298 putnika i članova posade.

Rusija je više puta ukazivala na pristrasnost istrage, koja je ignorisala ruske argumente i zasnivala zaključke isključivo na ukrajinskim podacima.

Eksperimenti koncerna 'Almaz-Antej', vodećeg preduzeća za proizvodnju PVO sistema, uključujući i sisteme 'Buk', potvrdili su da je 'boing' oboren sa teritorije pod kontrolom ukrajinske vojske.

Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova izjavila je ranije da navodi holandskih istražitelja o padu malezijskog 'boinga 777' u rejonu Donbasa potvrđuju da je istraga pristrasna i politički motivisana.

(Spunjik)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana