Москва Лондону: Покажите нам списак оптужених за тровање Скрипаљевих

Срна
Москва Лондону: Покажите нам списак оптужених за тровање Скрипаљевих

Москва - Русија је затражила од британских званичника да саопште списак оптужених за тровање бившег обавјештајца Сергеја Скрипаља и његове ћерке Јулије у Солсберију, изјавио је амбасадор Русије у Великој Британији Александар Јаковенко.

“Званичне изјаве британске стране нема, постоје само наводи медија. Желимо то да чујемо од Скотланд јарда или од Форин офиса. Многе верзије минулих догађаја које медији саопштавају немају никакву потврду британских званичника”, рекао је Јаковенко.

Према његовим ријечима, Министарство иностраних послова Велике Британије није се огласило ни на један захтјев Амбасаде Русије да потврди било какву верзију догађаја у Солсберију.

Подсјетио је и да је својевремено један савјетник за националну безбједност Велике Британије изјавио да Лондон нема на списку ниједног оптуженог за тровање Скрипаљевих, што говори о томе да нема основа за било какве оптужбе упућене на рачун Русије.

„Упркос томе, Русију су буквално сутрадан оптужили да је умијешана у тровање Скрипаљевих, што апсолутно не одговара реалности”, истакао је он.

Јаковенко је додао и да је сусрет са званичницима британског Форин офиса прошао без икаквих резултата, али да упркос томе намјерава да се састане са новим министром спољних послова Џеремијем Хантом, како би разговарао на ту тему, али и о билатералним односима Лондона и Москве.

Огласила се и званична Москва, а Министарство спољних послова упозорило је да, уколико Велика Британија одбије да предочи списак оптужених, Москва ће то схватити као покушај да се прикрију наручиоци злочина у Солсберију.   

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана